Uutinen

Energia ja ystävyys vaikea yhtälö Brasilialle

Ottaako haukut naapureilta vai omilta? Brasilian presidentti Luiz Inácio Lula da Silva joutuu pohtimaan sitä yrittäessään tyydyttää maansa kasvavaa energiantarvetta.
Mario Osava
26.2.2007

IPS -- Lulana tunnettu Brasilian johtaja ja hänen työväenpuolueensa antoivat täyden tukensa vasemmistolaiselle ammattiyhdistysjohtajalle Evo Moralesille, kun tämä pyrki Bolivian presidentiksi joulukuussa 2005.

Vaalit voitettuaan Morales on pannut tuulemaan ottaakseen entistä suuremman hyödyn Bolivian luonnonvaroista.

Keskustelu kiihtyi helmikuussa, kun Brasilia allekirjoitti naapurinsa Bolivian kanssa uuden maakaasusopimuksen, joka nostaa hinnan maailmanmarkkinoiden tasolle. Lulalle kaasukaupat ystävän kanssa tietävät hankaluuksia kotimaassa.

Lisäksi toisessa naapurimassa Paraguayssa muhii samanlainen uhka. Maassa pidetään presidentinvaalit huhtikuussa 2008, ja suosituin ehdokas on entinen katolinen piispa Fernando Lugo. Hän tahtoo uudistaa sopimuksen maiden rajalla sijaitsevasta Itaipún vesivoimalasta.

Lugo vaatii nykyiseen verrattuna seitsenkertaista hintaa sähköstä, jonka Paraguay myy Brasilialle.

Nykysopimus lähtee Itaipún tuottaman vesivoiman tasajaosta, mutta Paraguay kuluttaa vain viisi prosenttia osuudestaan ja myy loput Brasilialle. Sopimus kieltää sähkön myynnin muille.

Lugon mukaan Brasilia maksaa sähköstä nyt vain tuotantokustannukset, kun oikeudenmukaisuus edellyttäisi markkinahintaa. Jos hän voittaa vaalit, Lula saa lisää vaikeuksia.

Itaipún osuus on 15 prosenttia Brasilian sähköntuotannosta. Energiantarve vain lisääntyy, jos hallituksen toive viiden prosentin vuotuisesta talouskasvusta toteutuu.

Energiaomavaraisuus vain haave?

Brasiliassa sähkön hinnannousua vastaan purnaavat sekä kansa että teollisuus, joka sanoo jo kärsivänsä maan valuutan aliarvostuksesta.

Miljoonien ihmisten pohjattoman köyhyyden helpottaminen Paraguayssa ja Boliviassa on kuitenkin paljolti kiinni myytävän sähkön ja maakaasun hinnasta.

Kohtalonyhteys valkeni brasilialaisille viime vappuna, kun Morales kansallisti Bolivian energiavarat. Brasilia toi sieltä viime vuonna maakaasua 26 miljoonaa kuutiota päivässä eli puolet kulutuksestaan.

Kaasun varassa toimii Brasilian etelä- ja keskiosissa tuhansia tehtaita ja lukuisia lämpövoimaloita. Uuden sopimuksen arvioidaan nostavan hintaa kuusi prosenttia, mikä huolestuttaa varsinkin kaasusta riippuvaista keramiikkateollisuutta.

Etelä-Brasiliassa suunnitellaan nyt alueen hiilivarojen käyttöönottoa, mutta se vie aikansa. Osa lämpövoimaloista on pysähtynyt polttoaineen puutteen vuoksi, ja Brasilian valtion öljy-yhtiö Petrobrás vauhdittaa omia kaasuntuotantohankkeitaan.

Optimistisimpienkin arvioiden mukaan Brasilia voisi saavuttaa energiaomavaraisuuden vasta ensi vuosikymmenellä - ja monien asiantuntijoiden mukaan ei koskaan.

Lulan vastustajille polttoainetta

Lulan vastustajat saivat Bolivian kaasusopimuksesta uutta puhtia. Hallitus totesi viime vuonna, että Bolivialla on suvereeni oikeus päättää luonnonvaroistaan, mutta oppositio vaati naapurin panemista aisoihin.

"Emme voi hyökätä Boliviaan", ulkoministeri Celso Amorim kuittasi.

Kaasun hinnankorotus tuo Bolivialle lisätuloja noin 75 miljoonaa euroa vuodessa. Viime vuonna Brasilia maksoi kaasusta vajaat miljardi euroa. Lisäksi Lulan hallitus joutuu maksamaan poliittisen hinnan, sillä syytökset satelevat jo.

Morales jatkaa Brasilian asemaa heikentävää strategiaansa tukijoinaan Venezuelan presidentti Hugo Chávez ja Kuuban Fidel Castro, Brasilian entinen ulkoministeri Luiz Felipe Lampreia kirjoitti oikeistolaisessa O Estado de Sao Paulo -lehdessä.

Hän vertasi Boliviaa 120-senttiseen härkätaistelijaan, joka tekee pilkkaa Brasilian 800-kiloisesta härästä.

Hallitus luopuu Brasilian etujen puolustamisesta välttääkseen syytökset imperialismista ja ylivaltapyrkimyksistä, saman lehden pääkirjoittaja sivalteli.