Uutinen

Elokuvajuhlilla esillä monta eri Afrikkaa

Tampereen elokuvajuhlilla nähdään monta eri Afrikkaa. Paikallisten elokuvantekijöiden kuva mantereesta on yhtä monisyinen kuin itse mannerkin. Myös suurkaupungeille on oma sarjansa.
Pia Laine
2.3.2005

Afrikka on viime aikoina ollut suosittu kulissi: Hollywood on vyöryttänyt laajakankaalle elokuvia, joissa länsimaista sankaria koetellaan Afrikkaan sijoittuvissa seikkailuissa.

Leonardo di Caprio yrittää parhaillaan tahkota rahaa laittomasta timanttikaupasta kertovassa Blood Diamondissa, ja Last King of Scotland -elokuvassa Idi Aminin Ugandasta kerrotaan tämän skotlantilaisen henkilääkärin välityksellä.

Hollywoodin Afrikka on pelottava paikka, jota katsellaan länsimaalaisen sankarin silmin, eikä paikallista keskiluokkaa tai tavallista arkea juuri näytetä. Ei ihme, että monilla länsimaalaisilla on vähän vino kuva Afrikasta.

Maaliskuussa järjestettävien Tampereen elokuvajuhlien Musta Afrikka -sarjassa valkokankaalle levittäytyy monisyinen manner. Yhteensä Tampereella nähdään 22 elokuvaa yhdeksästä eri maasta, muun muassa Mosambikista, Ruandasta ja Ugandasta.

Vahvimmin on esillä Zimbabwe. Marian Kunongalta nähdään kaksi keskenään hyvin erilaista elokuva. Siinä missä köyhyyttä kadonneiden kaalinpäiden ja säilykepurkin katomisen kautta kuvaava Trouble tuo ylinäyttelemisineen ja naiivine tarinoineen mieleen vanhan Suomi-filmin maailman, ammattimaisesti tehty ja näytelty Our Heritage nostaa valkokankaalle korruption ja vallanhimon rapauttavan vaikutuksen.

Zimbabwessa järjestetään omatkin kansainväliset filmijuhlansa, jo yhdeksän vuoden ikään ehtinyt Zimbabwe International Film Festival. Maasta saadaan Tampereelle myös vieraita, paikallisen elokuvan merkkinainen Nakai Matema.

Elämäntehtävänä foxi

Dancing Wizard -dokumentti kertoo tanssiguru Åke Blomqvistin ugandalaisen hengenheimolaisen tarinan. Jo kahdeksankymppiseksi ehtinyt tanssinopettaja Christopher Kato ihastui paritansseihin jo 1940-luvulla. Ensimmäiset oppinsa hän imi toisesta maailman