Uutinen

Elämyksillä päin ennakkoluuloja

Onnistuneet kansainvälisyystapahtumat ovat parasta suvaitsevaisuustyötä.
Aila Kinnunen
1.10.2004

"Tältäkö tämä maistuu? Näinkö tätä soitetaan?" Tapahtumien voima on siinä, että voi itse maistaa pakolaisleirin ruokaa tai päästä opettelemaan afrikkalaisrummun soittamista. Kohtaaminen kasvokkain, maistaminen, haistaminen ja käsillä tekeminen ovat vahvoja elämyksiä, jotka välittävät mieleen jäävästi tietoa eri kulttuureista.

Kansainvälisyyskasvatuksen ei tarvitse olla vain asiatietojen luettelemista. Draama, tanssi, roolileikki tai muu taiteellinen tai käytännöllinen esitystapa voi tuoda kaukaisen kulttuurin lähelle ja poistaa ennakkoluuloja. Maailma kylässä - festivaali, Mahdollisuuksien torit, erilaiset pienimuotoiset tapahtumat ja työpajat tarjoavat tähän monia mahdollisuuksia. Helsingin mahdollisuuksien torilla toukokuussa Helinä Rautavaaran museo veti Kulttuurikeskus Caisassa afrokuubalaisia satutyöpajoja. Ohjaaja kertoi lapsille vanhaa kansantarua Orunla-pojasta ja kilpikonnan rummusta, sen jälkeen osallistujat saivat piirtää tai maalata mieleen nousseita kuvia.

Järjestön omat kenttätyöntekijät tai etelän vieraat kannattaa tuoda jäsenistön ja yleisön tavattaviksi. Kaikki eivät edes halua lähteä tekemään käytännön työtä kehitysmaihin. Silti voi olla äärimmäisen kiinnostavaa nähdä ja kuulla muiden kokemuksista: tutustua kuviin, materiaaliin, musiikkiin, tanssiin sekä erilaisiin paikallisiin tapoihin tai leikkeihin.

Havainnollista tapahtumaa voi suunnitella ideapajassa, jossa hulvattomimmatkin ideat saavat kukkia. Kutsukaa mukaan ideoimaan niitä kohderyhmiä, joita haluatte tavoittaa. Mikä houkuttaisi eläkeläisiä tai nuoria? Millaisina aikoina ja missä tilanteissa lapsiperheet olisivat innostuneita osallistumaan? Aivomyrskyn tuloksena voi olla täysin uusia tapoja lähestyä ihmisiä ja tehdä asennekasvatusta.