Uutinen

El Salvadorin kansalaistoimijoille oma

Kimmo Lehtonen
29.1.2001

Santa Teclan kaupungissa toissalauantaisen maanjäristyksen aiheuttaman Bálsamo-vuorijonon maanvyörystä hengissä selvinneet uhrit vaativat yhdessä korvauksia valtiolta ja Las Colinasin asuinalueen rakennuksesta vastuussa olevalta POSAMACO -rakennusyhtiöltä.

Maanjäristyksessä pelkästään Las Colinasissa noin 200 taloa hautautui maamassan alle ja surmansa sai yli 500 ihmistä, joista lähes puolet haudattiin nimettöminä joukkohautaan. Ruumiiden määrä kuitenkin Santa Teclassa kasvaa sitä mukaa kun raivaustyöt alueella etenevät.

Koko maassa uhrien määrä on noussut jo yli 700:n ja kadoksissa on edelleenkin 1 200 ihmistä. Kokonaan tuhoutuneita taloja lasketaan olevan yli 90 000 ja vaurioita kärsi puolisen miljoonaa asumusta. Kodittomien määrän saattaa nousta siten jopa useampaan sataantuhanteen.

Kestämätöntä rakentamista pääkaupungissa

Asiantuntijoiden mukaan varsinkin vuoristoisessa San Salvadorissa on lähes mahdotonta rakentaa täysin turvallisesti, mutta pahimmat riskialueet pitäisi heidän mukaansa jättää rauhaan. Rakennussuunnitelmista ja alueista tulisi myös tehdä riskianalyysit ja ympäristötutkimukset.

Tiheästi asutussa ja jatkuvasti kasvavassa San Salvadorissa tonttimaa on arvokasta onnistuneilla kaupoilla voi kuitenkin tehdä omaisuuksia. Samalla rikastuvta myös rakennuttajat. Maan ympäristöjärjestöjen esittämät valitukset ekologisesti kestämättömistä ja myös vaarallisista rakennuskohteista on ministeriöissä vuosien varrella sivuutettu olan kohautuksella.

Ympäristöjärjestö UNES (Unidad Ecológica Salvadoreña) vaati myös aikoinaan rakennuskieltoa samoista syistä Las Colinasissa tuhoutuneen asuinalueen rakennussuunnitelmien tullessa julkisuuteen. Grynderit saivat kuitenkin tahtonsa läpi maan oikeuselimissä ja ympäristöministeriö antoi päätökselle siunauksensa. Bálsamo-vuorten alueella oli onnettomuuden sattuessa menossa parikymmentä rakennusprojektia.

Jos rakennusyhtiöiden toimintaa laajemminkin aletaan syynätä, jäljet johtavat korkealle tasolle ja poliittisilta kytkennöiltäkään ei vältytä; muun muassa yhden maan merkittävimpiin lukeutuvan ja pääkaupungin hankkeita toteuttavan rakennusyhtiön omistaa maan entinen vara-asuntoministeri Hans Bodewig.

Kansalaisfoorumi tukee uhrien vaatimuksia

Santa Teclan uhrien viime perjantaina esittämää vaatimusta tukee vajaan 30 kansalaisjärjestön ja El Salvadorin luterilaisen kirkon, Kansallisen lehtimiesliiton, Lääkäriliiton, Kuntaliiton ja Naisjuristien liiton muodostama Kansalaisyhteiskunnan foorumi jälleenrakennukseksi (Foro de la Sociedad Civil para la Reconstrucción y el Desarrollo).

Järjestöt muodostivat viime viikolla oman "komiteansa", koska niiden mielestä maahan onnettomuuden jälkeen perustettu Kansallinen hätäapukomitea COEN (Comisión de Emergencia Nacional), ja sen kylkeen synnytetty, lähinnä liikemiehistä koostuva solidaarisuuskomitea (Comisión Nacional de Solidaridad), on politisoinut kriisinhallinnan eikä kykene toimittamaan apua asianmukaisesti tarvittavissa määrin maanjäristyksen uhreille, vaan panttaa edelleenkin kansainvälistä apua varastoissaan.

Ei liene myöskään sattumaa, että kyseistä Solidaarisuuskomiteaa vetää maan rikkaimman miehen manttelia kantava oluttehtailija Roberto Murray Meza, jonka halu päästä oikeistolaisen ARENA-puolueen seuraavaksi presidenttiehdokkaaksi 3 vuoden päästä pidettävissä vaaleissa on hyvin kansalaisten tiedossa.

Kansalaistoimijoiden foorumi kritisoi ennen kaikkea sitä, että edellisistä maanjäristyksestä eikä reilun kahden vuoden takaisesta hurrikaani Mitchistä ole opittu mitään. Mihinkään ennalta ehkäiseviin toimenpiteisiin ei oltu ryhdytty, ja kriisin ollessa nyt tosiasia avustustoiminta jumittuu puoluepoliittiseen taktikointiin ja byrokratiaan.

- Hallitus on nyt vahvasti puolustuskannalla ja ottaa esityksemme ikään kuin uhkana kansalliselle turvallisuudelle, ihmetteli UNESin koordinaattori Mauricio Sermeño San Salvadorissa.

- Hallitus on kieltänyt kansallista hätäapukomiteaa antamasta käytännössä minkäänlaista järkevää informaatiota ja vastuuta onkin siirretty puolustusministeriölle. Hallituspuolueiden edustajilta emme ole saanet sympatiaa vaatimuksellemme suojella Bálsamo-vuoret ja säätää niille rakennuskielto, jotta vastaavalta tragedialta tulevaisuudessa vältyttäisiin.