Uutinen

Eino Grön: Suomalainen tango on eksoottista maailmalla

Suomalainen tanssimusiikki monikulttuurisen Maailma kylässä -festivaalin päälavalla tuntuu viihdetähti Eino Grönistä varsin luonnolliselta ajatukselta. Hän nousee lavalle sunnuntaina 24. toukokuuta Finlandia-Orkesterinsa kanssa yhtenä festivaalin pääesiintyjistä.
Eeva Eronen
5.5.2009
MARIKA MÄKELÄ Eino Grön pressikuva

Grönin näkemystä selittää varmasti se, että hän on ennättänyt nähdä 50-vuotisen taiteilijanuransa varrella hyvin monenlaisia esiintymislavoja. Erikoisin paikka, jossa etenkin tangolaulajana tunnettu Grön on suomalaista tangoa tulkinnut, on Nepalin Katmandu.

Grönin mukaan suomalainen tango voi synnyttää varsin yllättäviä tulkintoja maailmalla.

"Se poikkeaa paljon kansainvälisestä tangosta, ja suomalainen tango koetaankin esimerkiksi Argentiinassa aika eksoottisena", Grön sanoo tangon suurmaasta, missä hän on levyttänyt paikallisen orkesterin kanssa.

Paitsi että suomalaisilla on oma rytminsä, myös maailmat, joissa lauluissa liikutaan, ovat erilaisia.

"Suomalainen tango pyörii unelmamaailmoissa. Kappaleissa lauletaan sinitaivaasta ja täysikuusta tai siitä, että on tuolla jossain maa palmujen", Grön kuvaa. "Argentiinalaiset tekstit taas käsittelevät arkipäivää."

Maailma kylässä -festivaalin ulkomaiset kävijät eivät välttämättä suomalaisten kaukokaipuuta sanoista ymmärrä, mutta Grön on varma siitä, että tuleva festivaalikeikka, johon kootaan läpileikkaus supisuomalaista tanssimusiikkia, saa myös kansainvälisen yleisön lämpenemään.

Grön muistuttaakin, että suomalainen tango oli vientituote jo ennen nykytähtiä, kuten HIMiä ja The Rasmusta.

Koko elämä kansainvälisyyttä

Grön itse on käynyt Maailma kylässä -festivaaleilla vain kerran: kun hän itse esiintyi siellä vuonna 1999. 70-vuotiasta musiikin moniottelijaa kuunnellessa tulee mieleen, ettei hänen ole tarvinnut etsiä kansainvälisyyttä Kaisaniemen kentältä - niin paljon Grön on ennättänyt maailmaa nähdä.

"Kävimme Tokiossa olympiakisoissa vuonna 1964, ja vierailimme samalla matkalla myös Filippiineillä, Hongkongissa, Egyptissä, Intiassa ja Syyriassa", Grön muistelee yhtä mieleenpainuvimmista matkoistaan.

Lisäksi hän on kiertänyt suomalaisten matkailijoiden mukana viihdyttäjänä jo mainitun Nepalin lisäksi muun muassa Singaporessa, Fidzhi-saarilla, Chilessä ja Etelä-Afrikassa. Yhdysvallat, josta on tullut laulajan toinen kotimaa, on taas tullut koluttua useaan kertaan.

Kotiseuturakkaana tunnettu ja Porin edustalta Reposaaresta kotoisin oleva Grön ei ole aina ollut samanlainen kosmopoliitti kuin nykyään. Hän tunnustaakin, ettei nuori Eino Grön ollut kovin kiinnostunut muista kulttuureista. "En ollut nuorena niin utelias", hän sanoo.

Latinalaisrytmit kiehtovat

Grön ei ollut vielä vapun jälkeisenä viikonloppuna ennättänyt tutustua festivaalin muuhun antiin. Todennäköisesti miestä kuitenkin vetää tavalliseen tapaan puoleensa Latinalaisen Amerikan musiikki.

Lattarirytmit ovatkin Grönille suomalaisen musiikin lisäksi kotoista tavaraa. Hän on nimittäin viettänyt talvensa jo parinkymmenen vuoden ajan ilmastopakolaisena Floridassa, missä musiikkielämän rytmeistä vastaavat esimerkiksi kuubalaiset ja haitilaiset siirtolaiset.

Nyt on edessä kuitenkin kesä Suomessa, ja se tarkoittaa Grönille leppoisaa mökkeilyä, urheilemista ja keikkaelämää. "Maailma kylässä -festivaali on yksi tämän kesän tärkeimpiä keikkoja", vapuksi Suomeen palannut Grön sanoo.

Lisää tietoa aiheesta