Uutinen

Eettisistä lääkkeistä ratkaisu kehitysmaiden terveysongelmiin?

Patentoidun lääkkeen muuttaminen laboratoriossa saattaa tarjota tien halvempiin lääkkeisiin.
Jukka Aronen
9.1.2007

Britanniassa toimivat lääketieteilijät ovat keksineet, kuinka lääkkeitä voidaan tarjota kehitysmaille nykyistä halvempaan hintaan, kertoo brittiläinen The Guardian -lehti.

Sunil Shaunak ja Steve Brocchini ovat kehittäneet mallin, joka perustuu ns. "eettisten lääkkeiden" kehittämiseen. Eettisillä lääkkeillä tarkoitetaan nykyisin markkinoilla olevien lääkkeiden molekyylirakenteen hienovaraista muuttamista niin, että lääkkeisiin kohdistuvat, tyypillisesti 20 vuotta kestävät patentit eivät enää päde mutta lääkkeet ovat yhä vaikutusvoimaisia.

Tiedemiehet ovat vakuuttuneita, että eettisiä lääkkeillä luomalla voidaan rikkoa suuryritysten lääkemonopolit ja tarjota huomattavasti nykyistä edullisempia lääkkeitä maailman köyhille.

Shaunak ja Brocchini ovat aloittaneet yhteistyön intialaisen bioalan yrityksen kanssa, ja ensimmäisenä hankkeena aiotaan kehittää lääke C-hepatiittiin.

Lääkeyritykset pitävät patenttien kiertämistä huolestuttavana, ja lakimiehet povaavatkin ongelmia, jos lääkkeiden muuttamisessa ei ole kyse aitojen uusien innovaatioiden tekemisestä.

Kritiikkiä ovat esittäneet myös jotkut kehitysmaiden terveydenhuoltokysymysten parissa työskentelevät asiantuntijat.

Brittiläisen IPN-verkoston (International Policy Network) johtajan Philip Stevensin mielestä hankkeessa on kyse vain länsimaisten ihmisten omantunnon puhdistamisesta.

Stevens toteaa AllAfrica-sivustossa, että toimivat ratkaisut terveydenhuollon parantamiseksi eivät liity niinkään patentteihin eivätkä lääkkeiden hintoihin vaan huokeisiin ja lähellä sijaitseviin perusterveyspalveluihin.


Lisää tietoa aiheesta