Uutinen

Eduskunta vaatii hallitusta palaamaan luvattuun 0,7-aikatauluun

Tällä viikolla sekä valtiovarainvaliokunnan mietintö budjettikehyksistä että opposition välikysymys ovat herättäneet eduskunnassa vilkkaan keskustelun kehitysyhteistyöstä ja hallituksen linjasta. Perjantaina 29.5. molempien keskustelujen vaikuttavuus mitataan äänestyksissä.
Sanna Jäppinen
27.4.2005

Vastatessaan opposition yhteiseen välikysymykseen 27.4. kauppa- ja kehitysministeri Paula Lehtomäki moitti kysyjiä kapeakatseisiksi. "Välikysymys rajoittaa kehityspolitiikan vain rahaan. Hallitus tarkastelee asiaa laajemmin ja keskittyy esimerkiksi politiikan johdonmukaisuuteen."

Muutenkin hallitus yritti siirtää huomiota prosenttiluvuista talouskasvun myötä nousseisiin euromääriin.

"Onko siis niin, että YK:n määrittelykin on kapeakatseinen, kun se vaatii teollisuusmaita nostamaan kehitysyhteistyövaransa 0,7 prosenttiin kansantulosta", kysyi puolestaan ministeriltä kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja.

Välikysymyksessä olivat mukana myös kokoomus, vihreät ja vasemmistoliitto, ja siinä kysyttiin, aikooko hallitus välittömästi ryhtyä toimenpiteisiin, jotta hallitusohjelman mukainen tavoite kehitysyhteistyömäärärahojen osuudesta toteutuu ja Suomi hoitaa velvoitteensa YK:n vuosituhattavoitteiden saavuttamiseksi.

Räsänen muistutti kansalaisjärjestöjen aktiivisuudesta kehitysyhteistyövarojen nostamiseksi alkuvuoden aikana, ja sen vaikutuksista kansanedustajien aloitteellisuuteen. Esimerkiksi hän nosti Changemaker-nuorten leirin Kiasman edessä maaliskuussa. "Leirillä vieraillut presidentti Halonenkin uskoi kansalaisvaikuttamisen voimaan", Räsänen totesi.

Myös hallituspuolueet vaativat hallitusohjelmaan palaamista

Vaatimuksia oli esitetty myös edellisenä päivänä 26.4., kun valtiovarainvaliokunta esitteli ehdotuksensa maaliskuussa neuvoteltuihin budjettikehyksiin vuosille 2006-2009. Hallitukselta edellytetään palaamista aiempaan aikatauluunsa, jonka mukaan vuonna 2009 kehitysyhteistyövaroissa olisi saavutettu 0,55 prosentin taso kansantulosta. Maaliskuisten kehyspäätösten mukaan vuoden 2009 taso olisi 0,48 prosenttia, ja kuilun kurominen 0,7-tavoitteeseen vuonna 2010 olisi Lehtomäenkin mukaan "erittäin haastavaa".

Myös mietintökeskustelussa kaikkien hallituspuolueiden edustajat muistuttivat, että hallitus on sitoutunut nostamaan kehitysavun määrän 0,7 prosenttiin kansantulosta vuoteen 2010 mennessä, ja patistivat hallitusta aiemmalle hallitusohjelman mukaiselle linjalleen ja lisäämään kehitysapuun vuosina 2006-2007 sieltä kehysneuvotteluissa poistetut viisi miljoonaa euroa.

Sekä hallituksen luottamuksesta että valtiovarainvaliokunnan mietinnostä äänestetään eduskunnassa perjantaina 30.5. Mietintöön on jätetty kaksi vastalausetta, joissa vaaditaan hallitusohjelmassa pysymistä itse mietintöä tiukemmin sanamuodoin. Jos vastalauseet hyväksytään äänestyksessä, ne lisätään varsinaisen ehdotuksen jatkoksi. Varsinainen mietintöteksti siis säilyy ennallaan äänestytuloksesta huolimatta.

Juridisesti eduskunnan vastaus budjettikehyksiin ei hallitusta sido, poliittisesti kyllä. Miten paljon eduskunnan sana painaa, jää nähtäväksi.

Kansanedustaja Kimmo Kiljunen (sd), jonka kirjalliseen kysymykseen kehitysavun määrästä liittyi maaliskuussa yli sata kansanedustajaa, uskoo että mietintöön kirjatut vaatimukset eivät jää seurauksitta.

"Kyllä tämäntyyppiset ohjeistukset on yleensä otettu vakavasti hallituksessa. Ainakin hallitus joutuu todella hyvin perustelemaan, jos se ei aio ehdotuksia noudattaa. Jos se ohittaa eduskunnan mielipiteen, edessä on rankkoja jatkokeskusteluja", Kiljunen toteaa. Hallituksen linja punnitaan jälleen kerran kesän budjettiriihessä ja viimeistään ensi kevään kehysneuvotteluissa, jotka ulottuvat vuoteen 2010 asti.

Lisää tietoa aiheesta

Valtiovarainvaliokunnan mietintö valtiontalouden kehyksistä
Hallitukselle välikysymys kehitysyhteistyövaroista
Kepan kehitysrahoituskampanja