Uutinen

Eduskunta ryhtyy seuraamaan IMF:ää ja Maailmanpankkia

Juha Rekola
5.10.2000

Eduskunnan vaikutusvaltainen ulkoasiainvaliokunta aikoo jatkossa kuulla keskeisiä ministereitä ennen heidän osallistumistaan kansainvälisten rahoituslaitosten kokouksiin, kertoo Helsingin Sanomat. Valiokunta haluaa kuulla ministereitä myös kokousten jälkeen.

Kepa on muun muassa Prahassa syyskuun lopussa pidetyn Maailmanpankki/IMF:n vuosikokouksen yhteydessä vaatinut, että Suomen politiikka näissä rahoituslaitoksissa perustuisi nimenomaan eduskunnan linjanvetoihin.

Nyt maailmanpankin asioita hoidetaan valtiovarainministeriössä ja IMF-politiikkaa Suomen Pankista. Nämä rahoituslaitokset tekevät tärkeitä kehityspoliittisia linjanvetoja eikä VM:ssä ja Suomen Pankissa ole niistä riittävää asiantuntemusta.

"Vaikka Suomi tällä hetkellä edustaa Pohjoismaita ja Baltian maita IMF:n johtokunnassa, Suomelta puuttuvat demokraattisesti asetetut IMF-tavoitteet, jotka ohjaisivat toimintaa niin tässä vuosikokouksessa kuin sen jälkeenkin", sanoi Kepan kehityspoliittinen sihteeri Max von Bonsdorff Prahassa.

Ulkoasiainvaliokunta on nyt HS:n mukaan ottamassa samanlaisen roolin kuin eduskunnan suuri valiokunta EU-kysymyksissä. Jaakonsaaren mukaan valiokunta ryhtyy seuraamaan aktiivisesti kehitysrahoituslaitosten toimintaa ja edellyttää hallitukselta säännöllisesti niitä koskevia tietoja.

UAV haluaa kuulla ministereitä Maailmanpankin ja IMF:n, OECD:n ja DAC:n kokousten asioista. Jaakonsaaren mukaan selvitetään myös, voisivatko ulkoasianvaliokunnan jäsenet osallistua kehitysrahoituslaitosten korkean tason kokouksiin.

Kepassa päätöstä kiitellään. "Nämä ovat poliittisia kysymyksiä, eikä Suomen enää nykymaailmassa pitäisi lähteä tällaisiin kokouksiin ilman demokraattisia tavoitteita ja avointa keskustelua", Bonsdorff sanoi.