Uutinen

Eduskunnassa vaadittiin kehitysrahojen nostoa

Eduskunnan lähetekeskustelussa vuoden 2009 talousarviosta sivuttiin jo vuotta 2010. Ministeri Väyrysen mukaan heikko talouskasvu voi nostaa kehitysavun määrän 0,47 prosenttiin ensi vuonna, mutta ei 0,51 prosenttiin seuraavana.
Eeva Eronen
22.9.2008
NIKLAS VASTAMÄKIeduskunta.jpg


Eduskunta keskusteli vuoden 2009 talousarviosta vajaan viikon ajan.

Eduskunnassa 16. syyskuuta alkanut lähetekeskustelu vuoden 2009 talousarvioehdotuksesta ja samalla kehitysyhteistyörahoista kääntyi huoleksi vuoden 2010 tilanteesta.

Opposition SDP:n ja kristillisdemokraattien sekä hallituksessa istuvien vihreiden lisäksi myös kokoomuksen kansanedustaja, ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Pertti Salolainen asettui puolustamaan kehitysyhteistyörahojen korottamista.

Salolainen muistutti hallitusta myös siitä, että 0,7 prosentin tavoitteesta on nyt edes turha puhua.

"Ei se kuulu tämän eduskunnan ja tämän hallituksen hoidettaviin asioihin. Meidän on hoidettava se, että vuonna 2010 tämä 0,51 saavutetaan, ja se on kyllä eduskunnan erittäin johdonmukainen ja selkeä kanta", hän sanoi.

Väyrynen vaati lisää rahaa

Kansanedustajien kysymyksiin vastannut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen nyökkäili vaateille. Hänen mukaansa määrärahojen osuus bruttokansantulosta voi vuonna 2009 nousta nyt arvioidusta 0,46 prosentista 0,47:ään, mikäli talouskasvu hiipuu yhteen prosenttiin.

"Vuoden 2010 osalta edes kasvun hidastuminen ei näytä kehitysyhteistyöbudjettia pelastavan", hän arvioi ja vaati rahojen lisäämistä ensi kevään kehysriihessä.

Ministeri kiitteli budjettiesitystä siitä, että kehitysyhteistyön toteuttamiseen ollaan nyt luvattu lisää henkilöstöä ja hallintoa.

"Tämä onkin välttämätöntä, jotta kasvavien määrärahojen tarkoituksenmukainen käyttö voitaisiin turvata", hän arvioi.

Perussuomalaiset toista mieltä

Kehitysyhteistyömyönteisestä puheesta eron otti Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Raimo Vistbacka, joka arvioi ryhmäpuheenvuorossaan, että vähempikin olisi riittänyt.

"Puheet Suomen kehitysavun alhaisesta tasosta ovat sumuttamista. Kansantulon ripeän kasvun seurauksena kehitysapumme on kasvanut niin rajua tahtia, että sopivista kohteista näyttää olevan pulaa", Vistbacka latasi. Hänen mukaansa rahaa käytetään nyt holtittomasti.

Perussuomalaisten mielestä varoja pitäisi keskittää enemmän katastrofiapuun ja muutamiin kahdenvälisiin projekteihin

Eduskunnan lähetekeskustelut jatkuivat perjantai-iltaan eli 19. syyskuuta asti. Seuraavaksi esitys lähtee valtiovarainvaliokunnan käsittelyyn mietintöä varten.

Lisää tietoa aiheesta