Uutinen

Dominikaanit edistävät ekoturismia

Kent Wilska
11.6.2001

Yli kolme miljoonaa turistia vierailee vuosittain Dominikaanisessa tasavallassa, joka on kooltaan puolet Lapin läänistä. Kasvava massaturismi on jo tuhonnut rannikkoalueiden metsiä, laguuneita ja koralliriuttoja. Parhaat vapaana olleet rannat on jo miehitetty ja hotelliketjuja houkuttelevat nyt luonnonpuistojen koskemattomat maat.

Vihreät tuulet puhaltavatMatkailun "villin lännen" ajat alkavat olla kuitenkin ohi ja alan yritysten toiminnalle ollaan asettamassa suitsia. Ympäristötietoisuus on hiljalleen heräämässä tässä luonnon monimuotoisuudeltaan Karibian saariston rikkaimpiin kuuluvassa maassa. Dominikaanit pyrkivät nyt edistämään ympäristöystävällisempää matkailua.

Maan viranomaiset ja yrittäjät ovat ymmärtäneet, etteivät pelkkä aurinko, meri ja pauhaava merengue-musiikki riitä turvamaan yhä kasvavia matkailijavirtoja. Turisteille olisi pystyttävä tarjoamaan yhä uusia ja uusia elämyksiä. Tähän maa tarjoaa hyvät mahdollisuudet. Maasta löytyy aavikkoalueita, vuoristoa, troopista metsää ja hiekkarantaa parin tunnin ajomatkan säteellä. Samalla kun turistivirrat kasvavat, luonto pitäisi kuitenkin pystyä säilyttämään puhtaana. Matkailijat saattavat suunnata nopeasti uusiin kohteisiin, jolleivät olosuhteet miellytä heitä.

Maa tarvitsee kipeästi matkailusta syntyvät tulot ja työpaikat. Turismi on Dominikaanisen tasavallan tärkein ulkomaanvaluutan lähde. Ympäristöstä on tullut armeijankin mukaan kansallista turvallisuutta koskeva tekijä. Sotilaat istuttavat puita yhdessä poliisin ja muiden viranomaisten kanssa Vihreä ukkonen -nimisessä ympäristönsuojeluoperaatiossa.

Messuhumua maaseudullaTouko-kesäkuun vaihteessa Maimonissa lähellä Hatillon järveä järjestettiin maan viidennet ekoturismimessut. Paikalla oli matkailuyrittäjiä, viranomaisia sekä kansalaisjärjestöjä. Tapahtumaan kuului seminaareja ja luentoja, joissa levitettiin tietoutta kestävästä matkailusta. Tarkoituksena oli saada alueen yrittäjät innostumaan ekoturismin luomista mahdollisuuksista. Ideana on luoda uusia työpaikkoja maaseudulle aiheuttaen samalla ympäristölle mahdollisimman vähän haittavaikutuksia.

Kuva: Kent Wilska
Maimonissa järjestettiin maan viidennet ekoturismimessut. (Kuva: Kent Wilska)


Messujen yhteydessä järjestettiin myös tapahtumia, joiden ympäristöystävällisyys oli varsin kyseenalaista kuten vesiskootteriajelua ja vuoristossa hurjastelua nelivetoautoilla. Jotkut käsittävät ekoturismin sisämaassa tapahtuvana "vihreänä" matkailuna erotuksena rantojen "sinisestä" turismista. Säätelemättömänä sisämaahan suuntautuva "ekoturismi" saattaa asettaa nämä tähän asti massaturismin vaikutuksilta paljolti säästyneet alueet vaaraan.

Kansainvälisiä ohjenuoriaSanto Domingossa järjestettiin puolestaan viime viikolla näyttävä kansainvälinen luonnon monimuotoisuutta ja kestävää matkailua koskeva konferenssi. Paikalla oli viranomaisten ja kansalaisjärjestöjen edustajia ympäri maailmaa. Kokouksen tarkoituksena oli muotoilla hallituksille, turisteille, matkailuyrittäjille sekä kansainvälisille järjestöille kansainväliset ohjenuorat, joita noudattamalla matkailua voitaisiin edistää sen samalla rasittamatta liikaa ympäristöä.

Kuva: Kent Wilska
Santo Domingon rannat ovat jätteiden peitossa. (Kuva: Kent Wilska)


Ympäristötietoisuuden leviämiseen huippuhotellien ilmastoiduista kokoussaleista tavallisen dominikaanin arkipäivään on kuitenkin vielä pitkä matka. Tästä muistuttavat Santo Domingon rantakadun Maleconin vieressä löyhkäävät jätekasat.