Uutinen

Dominikaanien protestipäivä ohi rauhallisesti

Kent Wilska
19.6.2001

"Candelier pihalle!" -huudot kaikuivat rytmikkäästi Santo Domingon keskustassa tiistai-iltapäivänä, kun mielenosoittajat vaativat poliisipäälikkö Pedro de Jesús Candelierin eroa. Erikoisjoukkojen ympäröimä kansanjoukko kajautteli ilmaan iskulauseita, joissa syytettiin poliiseja murhaajiksi. Mellakkapoliisit pitivät kuitenkin päänsä kylmänä, ja tilaisuus sujui rauhallisesti.

Tiistaina järjestetty kansallinen protestipäivä oli suunnattu hallituksen talouspolitiikkaa vastaan. Ratkaisua vaadittiin erityisesti maan energiaongelmiin. Mielenosoittajien vaatimuslistan kärjessä oli kuitenkin maan poliisipäälikön erottaminen. Parin viime kuukauden aikana ympäri maata on sattunut useita yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä, joissa ei ole kaihdettu kovia otteita. Lehtitietojen mukaan poliisi on surmannut noin 400 henkeä Candelierin virkakaudella. Myös Amnesty International on tuominnut maan poliisin voimankäytön.


Falpon Fidel Santana valmistautuu puhumaan (Kuva: Kent Wilska)

Maan hallitus ei ole ilmoittanut erottavansa Candelieria. Hallituksen mukaan poliisin kovat otteet johtuvat maassa lisääntymässä olevasta rikollisuudesta. Presidentti Hipólito Mejía kuitenkin taipui peruuttamaan suunnitellun 20 prosentin sähkön hinnankorotuksen. Mielenosoituksen järjestäjiin kuuluvan FALPOn (Frente Amplio de Lucha Popular) johtohahmo Fidel Santana piti protestipäivää menestyksenä. Santana oli tyytyväinen hallituksen päätökseen ja kutsui hyväntahdon eleenä joukkonsa kotiin jo alkuillasta. Protestipäivä sujui rauhallisesti ilman väkivaltaisuuksia ympäri maata.