Uutinen

Dominikaanien pienviljelijät: Katseet kohti maaseutua

Kaisu Tuominen
16.5.2001

Dominikaanisen tasavallan pienviljelijät kokoontuivat tiistaina maan pääkaupunkiin Santo Domingoon kansallisen maanviljelijöiden päivän kunniaksi. Syytä juhlaan ei tapaamisessa kuitenkaan ollut. "Elinolosuhteet maaseudulla ovat huonontuneet viimeisten vuosien aikana. Suurin osa maaseudun väestöstä elää köyhyydessä ja muuttoliike kaupunkeihin ja ulkomaille on ollut hyvin vilkasta", korosti pienviljelijäliikkeen (Movimiento Campesino Dominicano) puheenjohtaja Martin Nivar Piña puheessaan.

Kuva: Kaisu Tuominen

Eri puolilta maata saapuneet pienviljelijät odottelevat tapaamisen alkamista. (Kuva: Kaisu Tuominen)


Karibian taloustutkimuskeskus CIECA julkaisi viime viikolla raportin WTO-sopimusten vaikutuksista Dominikaanisen tasavallan maatalouteen. Tutkimuksen mukaan maan ruokatuotanto ei riitä takaamaan kaikille määrällisesti ja laadullisesti riittävää ravintoa. Vielä viisi vuotta sitten maataloustuotteiden vienti oli tuontia suurempaa. Nyt tilanne on päinvastoin.

Maanviljelijöiden päivän julkilausumassaan pienviljelijäliike peräänkuulutti huomiota unohdetulle maaseudulle. Osallistujat vaativat maataloustuotteille oikeudenmukaiset hinnat takaavia markkinoita, tukia ja lainoja pienviljelijöille sekä teiden, terveysasemien, koulujen ja sähkö- ja vesiverkostojen rakentamista kyliin. Lisäksi painotettiin liikkeen edustajien osallistumista maatalous- ja seutupolitiikasta päättäviin elimiin. "Nyt on aika siirtyä pelkästä protestoinnista esitysten muotoiluun", julisti puheenjohtaja Piña.

CIECA:n tutkimuksen mukaan maaseudun pahoinvointi ei johdu ainoastaan liberaalista talouspolitiikasta. Mahdollisuuksia ja liikkumavaraa erilaisille tuille ja toimenpiteille on olemassa. Poliittiset päättäjät eivät voi piiloutua kansainvälisten sopimusten taakse.