Uutinen

Dominikaaneissa valmistaudutaan yhteenottoihin

Kent Wilska
14.6.2001

Poliisin erikoisyksiköiden ja väkijoukkojen väliset yhteenotot alkavat olla jokapäiväistä arkea Dominikaanisessa tasavallassa. Viimeisen parin kuukauden aikana kuolonuhreja vaatineita väkivaltaisia levottomuuksia on puhjennut runsaasti ympäri maata. Mielenosoitusten näyttämönä on viimeiset pari päivää ollut maan pääkaupungin Santo Domingon itäinen kaupunginosa Los Tres Brazos.

Sähköstä kipinä lähteä barrikaadeille

Mielenosoittajilla on vaatimuksia laidasta laitaan. Köyhiin lähiöihin vaaditaan mm. kouluja, parempia vesijohtoverkkoja sekä ennen kaikkea sähköä. Kansan mitta on täynnä yhä lisääntyviin sähkökatkoksiin. Osassa pääkaupunkia sähköt olivat viime viikolla poikki yli yhdeksän tuntia vuorokaudessa. Maaseudulla katkokset ovat usein pidempiä. Energiaongelmien taustalla on valtion sähköyrityksen epäonnistunut yksityistäminen.

Armeija valmiina tukemaan poliisia

Mielenosoitusten taustalla olevat tahot ovat järjestämässä tiistaiksi 19. kesäkuuta kansallisen protestipäivän. Maan neljä tärkeintä ammatillista keskusjärjestöä eivät ole tiistaiksi suunnitellun tapahtuman takana, vaan lähiöissä toimivat järjestöt kuten FALPO (Frente Amplio de Lucha Popular).


Palanut auto Capotillon kaupunginosassa (Kuva: Kaisu Tuominen)

Tuleva "protestitiistai" ei ole varsinainen lakko, vaan järjestöjen tarkoituksena on lamauttaa useita kaupunkeja samaan aikaan ympäri maata. Tienristeyksissä palavat autonromut ja rieuhvat nuorisojoukot estävät tehokkaasti ihmisiä menemästä töihin ja "lakko" on valmis. Poliisi ei ole tähän asti kaihtanut koviakaan otteita hajoittaessaan lähiöissä riehuvia väkijoukkoja. Armeija on ilmoittanut olevansa valmiustilassa siltä varalta, jos tilanne riistäytyy tiistaina poliisin hallinnasta. Tähän asti se on tyytynyt sivustakatsojan rooliin.