Uutinen

Dominikaaneissa perustettiin kansallinen sokeriliitto

Kent Wilska
25.9.2001

Työläiset äänestävät perustamiskokouksessa sokeriliiton säännöistä. Kuva: Kent Wilska
Työläiset äänestävät perustamiskokouksessa sokeriliiton säännöistä. Kuva: Kent Wilska.

"Sokeriteollisuus oli ensimmäisiä aloja, joihin uusliberaali talouspolitiikka täällä iski. Mutta meitä ei lyöty, vaan me järjestäydyimme uudestaan. Maassamme alkaa tänään uusi aika", julisti ammattiyhdistysjohtaja Agustín Vargas Saillant Dominikaanisen tasavallan kansallisen sokeriliiton FUTRAZUCAR (Federación Unitaria de los Trabajadores Azucareros) perustamistilaisuudessa 22. syyskuuta.

Valtion sokeriyhtiön CEA:n (Consejo Estatal de Azúcar) yksityistämisen yhteydessä kaikki työsopimukset irtisanottiin. Lokakuun 30. päivä 1999 oli viimeinen työpäivä tuhansille sokeriteollisuuden työläisille. Samalla katosivat myös sokeriteollisuuden lähes 200 ammattiosastoa.

Rufino Alvarez. Kuva: Kent Wilska"Yksityistämispäätöksen yhteydessä oli sovittu, että työläisille tuli maksaa irtisanomiskorvaukset, eläkkeet ja muut etuudet. Suurin osa lupauksista jäi toteutumatta ja miljoonia pesoja korvauksia on yhä maksamatta työläisille", kertoi sokeriteollisuuden työntekijöiden yhdistymistä ajava Rufino Alvarez (kuvassa).

Useilla alueilla sokeritehdas oli lähes ainoa työllistäjä. Yksityistämisen ja irtisanomisten myötä työttömyys nousi rajusti. Alvarez arvioi, että vain 15-20 prosenttia sokeritehtaiden työväestä on palkattu takaisin.

FUTRAZUCAR vaatii nyt sokerityöläisten oikeuksien täyttämistä sopimusten mukaisesti. CEA oli ennen eräs hallituksen sosiaalipolitiikan toteuttamisen välineitä. Nyt sokerintuotantoalueet ovat maan pahimpia köyhyyspesäkkeitä.

"Me olemme epäonnistuneet työläisten huomioimisessa. Erityisesti haitilaisten asuinalueet, bateyt, ovat kansallinen häpeä, eikä se ole mikään salaisuus", tilaisuuteen paikalle tullut sokeriyhtiö Pringamosan johtaja Nicolas Casasnova tunnusti julkisesti. Hän lupasi yhtiönsä panostavan jatkossa enemmän palkollistensa työolosuhteisiin.

Dominikaanisen tasavallan tärkeimmät ammattiyhdistysten keskusjärjestöt perustivat yhteisen neuvotteluelimen CNUS (Consejo Nacional de Unidad Sindical) vuoden 1998 joulukuussa. Yhdistyminen etenee nyt maakunnissa sekä talouden eri sektoreilla. Juuri perustettu sokeriliitto on CNUS:n ensimmäinen kansallinen alakohtainen liitto. Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK on tukenut maan ammattiyhdistysliikettä 1990-luvun alusta. Erityisesti CNUS:ää SASK on tukenut vuodesta 1999.