Uutinen

Dohan-kierros ei uusista esityksistä vauhdittunut

WTO-neuvottelijat eivät ihastuneet viime viikolla esiteltyihin uusiin ratkaisuesityksiin. Kauppaministerien kokousta kaavaillaan silti maalis- tai huhtikuulle.
Eeva Eronen
20.2.2008

Viime viikolla julkaistut uudet ehdotukset Maailman kauppajärjestö WTO:n neuvotteluiden ratkaisemiksi ovat saaneet neuvottelukumppaneilta nihkeän vastaanoton: Intian ja Brasilian ulkoministerit uusivat alkuviikosta kehitysmaiden vaatimuksen Yhdysvaltain ja EU:n maataloustukien leikkaamisesta. Eurooppa taas ilmoitti Ranskan suulla, että siihen ei nykyehdoilla suostuta.

WTO:n maatalous- ja tavarakauppaneuvotteluiden puheenjohtajien esitykset eivät sisältäneet uusia numeroita vaan niihin oli koottu viime syksyn neuvotteluiden sato.

Erimielisyyksistä huolimatta neuvotteluja on suunniteltu jatkettavan ministerikokouksella maalis- tai huhtikuussa. Edellisen kerran ministerit olivat koolla Hongkongissa joulukuussa 2005.

Suomea WTO-neuvotteluissa edustavan ministerineuvoksen Jukka Pesolan mukaan on vielä mahdotonta sanoa, onko ministereitä syytä kutsua keväällä koolle vai ei, sillä kaikkien neuvotteluosapuolten kannat uusiin esityksiin eivät ole vielä selvillä. Pesola arvioi, että parin viikon kuluttua voidaan arvioida, minkä verran neuvotteluissa on todella edistytty.

Jos ratkaisua ei keväällä löydy, Dohan neuvottelukierros voi karahtaa kokonaan karille tai pitkittyä huomattavasti lisää Yhdysvaltain presidentinvaalien vuoksi.

Maatalous hiertää edelleen

Brasilian ulkoministerin Celso Amorimin mukaan pitkään jumissa olleet Dohan neuvottelut voidaan saattaa loppuun vain, jos neuvottelijat pääsevät maataloudesta yksimielisyyteen. "Se taas tarkoittaa tukien lopettamista kehittyneissä maissa ja parempaa pääsyä niiden markkinoille", hän sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Teollisuusmaat eivät ole valmiita leikkaamaan maatalouden tuotantotukia tai tulleja kehitysmaiden odotusten mukaisesti. Ne ovat tehneet merkittäviä sitoumuksia vain vientitukien osalta; maatalouden vientituet on sitouduttu puolittamaan vuoteen 2010 mennessä ja lopettamaan ne kokonaan vuonna 2013.

EU:n mukaan esitetyt vaatimukset eivät ole tasapainossa sille annettujen myönnytysten kanssa. Unionin kauppakomissaari Peter Mandelson toisteli vanhaa; maatalouskysymyksissä voidaan harkita myönnytyksiä, jos muut jäsenmaat tekevät samanlaisia uhrauksia.

Ehdotuksissa kehitysmaita puolestaan huolettivat vaatimukset niiden markkinoiden avaamisesta teollisuustuotteille. Daily Timesin mukaan brasilialainen suurlähettiläs Clodoaldo Hugueneyn arvioi, että ehdotukset "jättivät kehittyvienmaiden esitykset paljolti huomiotta". Sopimusehdotusta oli karsittu kohdista, joissa käsiteltiin kehitysmaiden oikeuksia suojella tuotteitaan liian rankoilta tullinpudotuksilta.

Lisää tietoa aiheesta