Uutinen

Doha viimeisen päivän aamuna

Suvi Virkkunen
13.11.2001

DOHA -- Odottava tunnelma tulee vastaan joka paikassa. Huhut uuden tekstiluonnoksen julkaisemisesta kiertävät kuumina ympäri konfrerenssikeskusta. Viimeisin tieto on, että paperit jaetaan COW-komiteassa (kaikkien maiden yhteisistunto) kello 11.15 paikallista aikaa. Siis noin tunnin päästä. Yön ja edellisen illan aikana on pidetty pienryhmien viimeisiä kokouksia ja tehty tekstien luonnostelutyötä, mutta suurin osa delegaateista on odottanut uusia versioita - samalla tavoin kuin kansalaisjärjestöt ja mediakin. EU pitää paraikaa virkamiespäällikkötason kokousta. Voi vain arvailla, onko siellä jo tekstit käytössä.

Qatarin kauppaministeri Kamal lupasi uudet luonnokset kolmesta paperista tänä aamuna. Kyseessä ovat ministerijulistus eli päätösasiakirja tulevasta työohjelmasta, julistus toimeenpano- eli implementaatioasioista sekä julistus TRIPS-sopimuksesta ja kansanterveydestä.

Merkittävä uutinen on, että TRIPS ja kansanterveys ?julistus on lähes sataprosenttisesti sovittu ja että teksti on hyvä. Se pitää sisällään, tosin hiukan löyhemmin sanamuotoilun kuin mitä kehitysmaat alunperin halusivat, maille mahdollisuuden suojata kansanterveyttään ilman riitauttamisen pelkoa. Köyhimpien eli LDC-maiden siirtymäaikaa lykätään vuoteen 2016.

Sen sijaan sekä implementaatio- että ministerijulistuksen kiistakysymykset olivat eilen illalla ennallaan. EU on jäänyt yksin vastustaessaan maatalouden vientitukien asteittaisen alasajon mainitsemista tekstissä. Japani, Etelä-Korea ja Norja ovat hyväksyneet nykyisen muotoilun. Kehitysmaiden ehdotukset ns. "kehityslaatikosta" tuskin tulevat mukaan tekstiin - ainakin näin arvioidaan tällä hetkellä.

Implementaatiokysymyksistä tekstiilit olivat illalla vielä keskeisin riitakohta. Yhdysvallat ja Kanada vastaan kehitysmaat -asetelma on tiukka. EU on Yhdysvaltojen takana, mutta ei korosta tekstiiliasiaa suuntaan eikä toiseen. Jos Yhdysvallat myöntyy, EU tekee samoin, sanotaan.

Eilen illalla mukaan kuvaan tuli uusi "puheenjohtajan apulainen", Botswanan kauppaministeri, joka vetää "muiden alojen" keskusteluja. Tähän ryhmään kuuluvat työelämän normit, TRIPS ja biodiversiteetti sekä riitojenratkaisumekanismin uudistus. Kanada on kuulemma esittänyt, että myös WTO:n sisäinen avoimuus otettaisiin mukaan. Kansalaisjärjestöryhmä on eilen julkistanut tekstiehdotuksen WTO:n uudistamisesta, joka on annettu Botswanalle tiedoksi.