Lapsi Unicefin pakolaisleirillä Sudanissa, jonka johtajan epäillään vieneen miljardeja euroja veroparatiisien pankkeihin.
Kuva:
Austin Mann
iStockphoto
Uutistausta

Diktaattorien kadotetut miljardit

Wikileaksin paljastuksen jälkeen on puhuttu Sudanin Omar al-Bashirin varastamista miljardeista. Ikävä kyllä on melko yleistä, että diktaattorit piilottavat veroparatiiseihin miljardeja. Siihen voidaan puuttua myös Euroopassa, johon iso osa rahoista päätyy.
Esa Salminen
20.12.2010

Sudanin presidentti saattoi piilottaa miljardeja dollareita. Näin otsikoi Helsingin Sanomat 18. joulukuuta, kun Wikileaks oli vuotanut sähkeen, jossa arvioitiin Sudanin itsevaltaisen presidentin Omar al-Bashirin vieneen laittomasti maastaan noin yhdeksän miljardia dollaria, eli vajaat seitsemän miljardia euroa.

Brittilehti Guardianin julkaiseman sähkeen mukaan suuri osa tästä olisi brittiläisissä pankeissa, muun muassa Lloydsissa. Lloyds-pankki kiisti tiedon tuoreeltaan, Sudanin valtio kiisti koko varkauden.

Diktaattorien ja muiden korruptoituneiden johtajien varkaudet ovat surullisen kuuluisia. Ranskalaisen CCFD-järjestön viimevuotisen tutkimuksen mukaan 30 keskeisintä lähihistorian diktaattoria Saddam Husseinista Mobutu Sese Sekoon ovat vieneet (yleensä köyhiltä) mailtaan yhteensä 105-180 miljardia dollaria.

Varastelevien johtajien syyttäminen ei ole yksin kuitenkaan ratkaisu: CCFD:n mukaan vain 1-4 prosenttia varastetuista rahoista – joista iso osa on länsimaissa veroparatiiseissa – on toistuvista lupauksista huolimatta saatu palautettua köyhille maille.

Veroparatiisit kuriin

Rahojen palautuksen tiellä on monia esteitä. Jos varasteleva taho on edelleen vallassa – niin kuin Sudanin tapauksessa – sitä on turha edes toivoa, koska vuonna 2005 solmitun YK:n korruption vastaisen yleissopimuksen mukaan rahojen lähtövaltion pitää aloittaa oikeusprosessi.

Sen lisäksi tarvitaan rahojen kohdevaltiolta hyvää tahtoa: CCFD:n mukaan esimerkiksi Ranska on kieltäytynyt käsittelemästä nigerialaisten englanniksi kirjoittamia pyyntöjä ja Britannia on kieltäytynyt yhteistyöstä, jos hakijalla ei ole esittää todisteita rahoista Britannian maaperällä.

Monet veroparatiisit ovat myös lainsäädännön paratiiseja, CCFD huomauttaa. Pankkisalaisuudet ja monimutkainen byrokratia mahdollistavat rahojen piilossa pysymisen, ja toisaalta niiden nopean siirtelyn, jos alkaa näyttää siltä, että käry käy.

Esimerkiksi Malin entisen johtajan Moussa Traorén kahden miljardin dollarin potista saatiin Sveitsissä jäädytettyä vain 2,4 miljoonaa – loput oli ehditty siirtää muualle.

Kepan lokakuussa julkaiseman "Kansainvälinen veronkierto kuriin" -ajankohtaiskatsauksen mukaan Suomikin voisi nykyistä vahvemmin edistää sitä, että kaikessa korruptionvastaisessa työssä otettaisiin paremmin huomioon salaisuusvaltioiden ja salaisuuspalveluita tarjoavien yritysten rooli.

YK:n korruption vastaisen yleissopimuksen arviointiraporttien julkistamisen vaatiminen olisi yksi tapa saada lisätietoja eri maiden tilanteesta, raportti muistuttaa.

Mahdollisuus tukea uhreja

Kansainvälisen korruptionvastaisen järjestön Transparency Internationalin mukaan tällä hetkellä pahimpia korruptiopesäkkeitä ovat aseellisista kriiseistä tai sotilasvallasta kärsivät maat, kuten Somalia, Burma/Myanmar, Afganistan ja Irak. Myös nyt otsikoissa oleva Sudan kärsii pitkästä sisällissodasta ja Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut pidätysmääräyksen sen johtajasta Omar al-Bashirista. Häntä syytetään kansanmurhasta ja rikoksista ihmisyyttä vastaan.

Wikileaksin vuotamassa sähkeessä varastetuista miljardeista puhuu juuri ICC:n syyttäjä Luis Moreno-Ocampo.

Guardianin haastattelema ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin johtaja Richard Dicker on vuodon johdosta toiveikas: jos tieto on totta, rahoilla voisi olla suuri merkitys Sudanin sodan uhreille.

"Jos Bashir saadaan oikeuteen ja tuomitaan, jäädyttämisen sijaan näistä rahoista voitaisiin maksaa korvauksia Darfurin hirvittävien rikosten uhreille."

Diktaattorien miljardit

Maa / Diktaattori / Ajanjakso Ryöstetyn omaisuuden
suuruus ($)
Varat jotka on onnistuttu
palauttamaan ($)
Filippiinit / Marcos / 1965–86 5–10 miljardia 658 miljoonaa (Sveitsi 2003)
Mali / Traore / 1968–91 1–2 miljardia 2,4 miljoonaa (Sveitsi 1997)
Nigeria / Abacha / 1993–98 2–6 miljardia 160 miljoonaa (Jersey 2004)
594 miljoonaa (Sveitsi 2002-05)
Angola / Dos Santos / 1979– Useita miljardeja 21 miljoonaa (Sveitsi 2005)
Peru / Fujimori / 1999–2000 0,6–1,5 miljardia 80,7 miljoonaa (Sveitsi 2002-04)
20 miljoonaa (USA 2006)
Kongo – Zaire / Mobutu / 1965–1997 5–6 miljardia  
Kazakstan / Nazarbaev / 1991 1 miljardi  
Kenia / Moi / 1978–2002 3 miljardia  
Indonesia / Suharto / 1967–98 15–35 miljardia  
Iran / M. Pahlavi / 1941–79 35 miljardia  

Lähde: Tax Justice Focus Third Quarter 2007 Volume 3 Issue 3