Kuva:
Raysonho
Wikimedia Commons
Uutinen

Deloitte neuvoo suuryrityksiä: Näin vältätte veronmaksun Afrikassa

Vuodettu ohjeistus neuvoo, kuinka Afrikkaan kannattaa sijoittaa veroparatiisina pidetyn Mauritiuksen kautta.
Esa Salminen
4.11.2013

Kirjanpitojätti Deloitten ohjeistus "Investing in Africa through Mauritius" vuoti kehitysjärjestö Action Aidin kautta julkisuuteen lokakuussa ja sai yhtiön melko kyseenalaiseen valoon. Dokumentissa neuvotaan, miten suuryritykset voivat investoida Afrikkaan veroparatiisina pidetyn Mauritiuksen kautta.

Deloitten neuvoja seuraamalla voi vältellä veroja laillisesti. Action Aid arvioi, että Afrikan maat saattavat menettää tällaisten neuvojen tähden satoja miljoonia dollareita vuosittain. Deloitten mukaan kyse ei ole veronkierrosta, vaan kahdenvälisistä sopimuksista, joilla houkutellaan sijoituksia maahan.

Deloitten dokumentissa Mauritiusta kehutaan sen verotehokkuudesta sekä siitä, että se toimii alueellisena keskuksena, josta käsin on hyvä investoida Afrikkaan. Veronkierron vastustajille Mauritius on pitkään näyttäytynyt alueellisena veroparatiisina, jonka kautta voitot kotiutetaan veroja maksamatta pois Afrikasta.

Tax Justice Network muistuttaa, että aiempina vuosikymmeninä Mauritius oli pääväylä kanavoida hämäräperäistä rahaa ulos Intiasta. Kun Intia alkoi puuttua asiaan kovalla kädellä, Mauritius käänsi katseensa kohti Afrikkaan suuntautuvia investointeja.