Uutinen

Davosissa lyötiin lukkoon WTO-neuvottelujen aikataulu

Maailman talousfoorumissa kokoontuneet WTO-neuvottelijat vahvistivat tavoitteeksi sopimuksen syntymisen tämän vuoden kuluessa. Foorumissa rohkaistiin myös liike-elämää sitoutumaan nykyistä tiiviimmin kehitystavoitteisiin.
Sanna Jäppinen
31.1.2006

Sveitsin Davosissa kokoontuneet kauppaneuvottelijat löivät lukkoon jo Maailman kauppajärjestö WTO:n joulukuisessa ministerikokouksessa kaavaillun aikataulun: käynnissä olevat Dohan neuvottelut, niin sanottu kehityskierros, saatetaan loppuun tämän vuoden aikana.

Vaikka aikataulu vaikuttaa nyt selvältä, on sopimukseen kuitenkin vielä matkaa. Näennäisestä yhteisymmärryksestä huolimatta kauppaneuvottelijat päätyivät Davosissakin piikittelemään tosiaan oman edun ajamisesta ja jouston puutteesta, BBC uutisoi.

"Kaikki odottavat nyt jonkun tekevän tarjouksen", totesi Intian kauppaministeri Kamal Nath BBC:n mukaan.

Kansainväliset kansalaisjärjestöt arvostelivat Davosiin kokoontuneen neuvottelijajoukon kokoonpanoa - mukana oli ainoastaan 25 maan edustajat, vaikka kauppajärjestön jäsenmaita on kaikkiaan 149. Action Aidin mukaan joukosta uupui esimerkiksi tärkeitä köyhimpiä maita, kuten Tansania, BBC kirjoittaa.

Oxfam Internationalin johtaja Jeremy Hobbs muistutti, että neuvotteluissa on tärkeintä kehitysmaiden tilannetta helpottava lopputulos, ei nopeassa aikataulussa eteneminen. "Sopimusta ei pidä allekirjoittaa, jollei se todella auta köyhiä maita, vaan vahingoittaa niitä."

Tiukan aikataulun yhtenä keskeisenä syynä on halu saada aikaan sopimus, joka voitaisiin ratifioida myös Yhdysvalloissa - siellä kongressin kauppaneuvottelijoille myöntämät valtuudet päättyvät vuonna 2007.

Liike-elämä ratkomaan globaaleja ongelmia

Davosissa 26.-30. tammikuuta pidetyssä Maailman talousfoorumissa oli talousjohtajien ohella koolla myös poliitikkoja, tutkijoita, taiteilijoita, uskonnollisia johtajia, ammattiyhdistysväkeä ja kansalaisjärjestöjä.

Kokoontumisen aikana julkaistiin muun muassa Harnessing Private Sector Capabilities to Meet Public Needs -raportti, jossa mietitään keinoja, joilla liike-elämän asiantuntemusta voidaan hyödyntää globaalien ongelmien ratkomisessa. Raportissa esitellään yli 40 yrityksen tekemää työtä nälän ja malarian ehkäisemiseksi sekä peruskoulutuksen edistämiseksi.

Kokouksen aikana yritysmaailman edustajat solmivat myös useita kumppanuussuhteita hallitusten, kansalaisjärjestöjen ja kehitysaputoimistojen kanssa köyhien maiden ihmisten tilanteen kohentamiseksi. 

Lisää tietoa aiheesta