Uutinen

Davosin varjosta parrasvaloihin

Tammi-helmikuun vaihteessa Brasilian Porto Alegressa pidetty Maailman sosiaalifoorumi kokosi yhteen 50 000 globalisaation vastustajaa eri puolilta maailmaa.
Folke Sudman
20.2.2002

Sosiaalifoorumi järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa. Silloin se oli ennen kaikkea globalisaatiokriittisten liikkeiden vastaisku Sveitsin Davosissa järjestetylle maailman talousfoorumille. Varjotapahtumasta on kuitenkin kasvanut mittava omanlaisensa tapahtuma, jonka tarkoituksena on esitellä globalisaation vaihtoehtoja ja luoda uudenlaisia tapoja lisätä sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Osanottajien poliittinen kirjo ulottui vasemmalta äärilaidalta poliittisesti sitoutumattomiin. Paikallisista järjestäjistä esillä oli muun muassa Porto Alegressa valtaa pitävä radikaalivasemmistolainen Työväenpuolue PT ja Brasilian suurin ammatillinen keskusjärjestö CUT.
 

Vallankumoushenkeä

                                        

Vallankumousväritteisestä yleisilmeestä huolimatta tapahtuman sisältö oli perinteistä reformipolitiikkaa. Tapahtuman osanottajat ajoivat kehitysyhteistyömäärärahojen lisäämistä, kehitysmaiden velkojen mitätöintiä sekä veroparatiisien sulkemista.

Yksi foorumin merkittävimmistä tapahtumista oli kansainvälisen politiikan tutkijan Immanuel Wallersteinin luento maailman tilasta. Hänen mukaansa nykyisen kaltainen kapitalismi saapuu 30 vuodessa päätepisteeseensä.

Wallersteinin analyysi perustui halvan työvoiman saatavuuden, tuotantokustannusten ulkoistamisen sekä yhteiskunnan infrastruktuuripalveluiden menneisyyden, nykyisyyden ja tulevaisuuden arviointiin. Hän uskoo, että kaikki kolme edellä mainittua tekijää muuttuvat kapitalismin kannalta yhä hankalampaan suuntaan.

Sosiaalifoorumi järjestetään Porto Alegressa jälleen ensi vuonna. Lisäksi pidetään erillinen afrikkalaisille ja aasialaisille suunnattu foorumi. Vuoden 2004 tapahtuma on näillä näkymin Intiassa, ja sen valmisteluissa on mukana myös Kepan kumppani Lokayan.