Uutinen

Davosin talouskokous: Pitäisikö köyhien maksaa tietokoneistaan?

Nicholas Negroponte haluaisi rikkaiden ostavan köyhille mahdollisimman monta sadan dollarin tietokonetta.
Jukka Aronen
29.1.2007

Vaikka tänä vuonna Maailman talousfoorumissa digitaalinen kuilu jäi teemana ilmastonmuutoskeskustelun jalkoihin, kokouksessa nähtiin mielenkiintoinen debatti siitä, millaisin eväin kuilu rikkaiden ja köyhien informaatiokuilu olisi kurottavissa umpeen, kertoo The New York Times.

One Laptop Per Child -järjestön johtaja Nicholas Negroponte esitteli huhtikuussa tuontantovaiheeseen etenevää sadan dollarin kannettavaa XO-tietokonetta. Negroponten toiveena on, että rikkaat teollisuusmaat sitoutuisivat ostamaan kehitysmaiden lapsille mahdollisimman monta XO-laitetta.

Vastakkaista linjaa edusti mikrosiruvalmistajan Intelin puheenjohtaja Craig Barrett, joka uskoo, että yhtiön kehittämä halpa - mutta XO:ta kalliimpi - kannettava tietokone saataisiin vietyä kehitysmaihin markkinoiden avulla.

Negroponte kutsuu itseään "hyväksi Bin Ladeniksi", koska ajatus kannettavien tietokoneiden lahjoittamisesta kehitysmaiden köyhille herättää kauhua joissain tietokoneyrityksissä. Toisaalta hän itse pelkää, että Intelin markkinalähtöinen hanke saattaa pelottaa tiehensä avunannosta kiinnostuneet hallitukset.

Barrett ja Negroponte erosivat toisistaan myös tietokoneiden käyttöön liittyvissä visioissaan.

Barrett näkee laitteensa ennen kaikkea opettajan ja oppilaiden välisen vuorovaikutuksen välineenä, kun taas Negropontelle tietokoneet ovat saumaton osa arkipäivää, musiikkia, leikkiä ja viestintää.

Kännykkävallankumous?

On hyvin mahdollista, että informaatiovallankumous ei köyhissä maissa toteudukaan henkilökohtaisten tietokoneiden avulla, kuten teollisuusmaissa kävi.

Davosin keskustelussa ei huomioitu esimerkiksi kännyköiden yleistymisen myötä tapahtuvaa digikuilun kaventumista.

Tuorein The Economist -lehti kertoo, että Ghanassa on aloitettu mielenkiintoinen hanke, joka mahdollistaa maataloustuotteiden oston ja myynnin tekstiviestien välityksellä 12:ssa Länsi-Afrikan maassa. TradeNet-palvelu toimii neljällä kielellä ja saa tulonsa tekstiviestimainonnasta.

Kännykät - ja niiden myötä tekstiviestit - yleistyvät kovaa vauhtia Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Vuonna 1999 vain 10 prosenttia väestöstä asui kännykän kuuluvuusalueella, mutta nykyisin jo 60 prosenttia ihmisistä voisi periaatteessa käyttää kännykkää, kertoo The Economist.

Lisää tietoa aiheesta