Uutinen

Daliittinainen pyrkimässä Intian pääministeriksi

Intiassa järjestetään huhtikuussa maailman suurimmat vapaat vaalit. Maan talous näyttää synkältä, mutta vaaleissa käydään myös uskonnollista kampanjaa. Yllättäjäksi voi nousta kastittomien daliittien puolue energisine naisjohtajineen.
Timo Kuronen
31.3.2009
TIMO KURONEN090327tkuronen_intian_vaali.jpg

Kongressipuolueen vaaliliput näkyvät katukuvassa Keralan osavaltiossa.

Intia valmistautuu maailman suurimpaan vaalioperaatioon - äänioikeutettuja on peräti 714 miljoonaa. Maan parlamenttivaalit alkavat huhtikuun puolivälissä ja loppuvat kuukautta myöhemmin. Torstaiksi sattuvia äänestyspäiviä on yhdestä viiteen, osavaltion koon mukaan. Lisäksi tänä vuonna valitaan Andhra Pradeshin, Orissan ja Sikkimin osavaltioiden parlamentit.

Viisi vuotta hallitusvallassa ollut kongressipuolue on ennakkokyselyjen mukaan edelleen Intian suosituin puolue, mutta sen kannatus on huvennut talousvaikeuksien iskettyä maahan ennalta pelättyä kovemmin. Hallitusta on myös kritisoitu rankasti viime vuoden Mumbain terroristi-iskujen vuoksi.

Tammi-helmikuussa Intian hallitus mainosti takavuosien taloussaavutuksia ja toteutuneita infrastruktuurihankkeita suurilla lehti-ilmoituksilla. Oppositiopuolueiden mukaan ilmoitukset ovat olleet kongressipuolueen laitonta vaalimainontaa, sillä niitä ovat koristaneet pääministeri Manmohan Singhin kuvien lisäksi puolueen johtaja Sonia Gandhin kuvat.

Oppositiossa oleva hindunationalistinen BJP-puolue ja sen pienet liittolaispuolueet ovat kyselyissä toiseksi vahvimmassa asemassa. Pääministeri Singh syytti äskettäin BJP-puolueen johtajaa L.K.Advania muslimivastaisuudesta ja sosiaalisten jännitteiden lietsomisesta.

Keralassa asuvan YK:n ihmisoikeuskomissaari D.J.Ravindranin mukaan BJP kerää kannatusta järjestämällä juhlia hindutemppeleissä. Työttömien keskuudesta värvätyt rahankerääjät kiertävät temppelin lähistöllä ja vaativat rahaa kaikilta asukkailta puoluekannasta riippumatta.

Daliittipuolue nosteessa

Pääpuolueiden kinastelun takaa vaalien yllättäjäksi voi nousta daliittipuolue BSP ja sen tulisieluinen naisjohtaja Mayawati Kumari. Daliitit eli kastittomat ovat edelleen Intian sosiaalisen hierarkian pohjalla, vaikka kastijärjestelmä lakkautettiin virallisesti vuonna 1950. Daliitteja arvioidaan olevan noin 165 miljoonaa.

Mayawati Kumari aloitti poliittisen uransa 1980-luvulla ja jo vuonna 1995 hän nousi Intian väkirikkaimman osavaltion Uttar Pradeshin johtavaksi ministeriksi. Daliittipuolue on johtanut Uttar Pradeshin osavaltioparlamenttia vuodesta 2007, ja nyt sillä on liittovaltiovaalien ehdokkaita kaikissa osavaltioissa.

“Uttar Pradeshista valitaan 80 Intian yhteensä 543 kansanedustajasta. Jos BSP voittaa puolet osavaltion paikoista ja lisää muualta, Mayawati tulee olemaan hyvässä asemassa pääministeriyttä ajatellen", kirjoittaa poliittinen tarkkailija Rasheed Kidwai.

Daliittipuolue on yksi “kolmannen rintaman" puolueista, jotka haluavat muutosta kahden pääpuolueen vallanvaihdoksiin. Rintamassa on mukana Intian kommunistinen puolue, joka erosi kongressipuolueen hallitusliittoutumasta sen jälkeen, kun Intia ja Yhdysvallat sopivat yhteistyöstä ydinvoimakysymyksissä. Kommunistien vahvaa aluetta on Etelä-Intia; puolueella on enemmistö Keralan osavaltioparlamentissa.

Talousongelmat uuden hallituksen riesaksi

Kuka tahansa valtaan nouseekin toukokuun ääntenlaskennan ja hallitusneuvotteluiden jälkeen, on hallituksella edessään vakava taloudellinen kriisi. Noin kymmenen prosentin vuosivauhtia kasvaneen kansantuotteen kasvu putosi viime vuoden lopussa viiteen prosenttiin ja alkuvuonna vauhti on hiipunut edelleen.

Tilastojen mukaan Intian vienti on pudonnut useamman kuukauden; tammikuussa viennin arvo jäi 17 prosenttia edellistä kuukautta alemmaksi. Eniten on pudonnut vaate- ja nahkateollisuuden sekä jalokivien vienti. Samaan aikaan ulkomaille töihin lähteneiden siirtolaisten rahalähetykset ovat kuihtuneet.

Takavuosina Intian talousbuumia on vauhdittanut tietotekniikkasektorin raju kasvu. Nyt Bangaloreen ja Chennaihin puhelinpalveluja ja muita toimintoja ulkoistaneet amerikkalaiset ja eurooppalaiset yritykset ja niiden paikalliset yrityskumppanit lomauttavat intialaista työvoimaa kaksin käsin.

Pahenevan taloustilanteen vuoksi Intian vaalikomissio on joustanut tiukoista vaalisäännöistä ja antanut hallitukselle luvan aloittaa suuria asunto- ja muita rakennushankkeita vielä ennen parlamenttivaaleja.