Uutinen

Dalai-lama: "Lisää naisia yhteiskunnan huipulle"

Maailmanrauha ja yksilön vastuu olivat pääteemoja Dalai-laman Suomen-vierailulla. Hän kiitti puheessaan myös naisia, jotka päättäjinä ja kasvattajina ovat rakentamassa oikeudenmukaisempaa maailmaa.
Ilona Niinikangas
2.10.2006
Dalai-lama ja Heidi Hautala (Kuva: Pasi Haaranen) Dalai-lama tapasi Kepan puheenjohtajan, kansanedustaja Heidi Hautalan. (Kuva: Pasi Haaranen)

Loppuunmyydyn Finlandia-talon yleisöluentoa edeltäneessä lehdistötilaisuudessa lauantaina 30. syyskuuta Dalai-lama myönsi kaipaavansa lisää naisia yhteiskunnan johtaville paikoille.

"Hoitoalalla on paljon naisia, mutta naisten pitäisi ottaa aktiivisempi rooli myös politiikassa ja puolustusvoimissa", Dalai-lama totesi.

Naisilla on hänen mielestään tärkeä tehtävä paremman yhteiskunnan luojina. "Äiteinä naiset voivat tuoda lisää myötätuntoa maailmaan kasvattamalla onnellisia ja toiset huomioon ottavia lapsia."

Tiibetin hengellinen johtaja ei pidä mahdottomana ajatuksena sitä, että hänen seuraava inkarnaationsa olisi nainen.

"Jos tilanne on sellainen, että naispuolinen Dalai-lama edistää parhaiten buddhalaisuutta, niin silloin hänet valitaan. Todennäköisesti hän olisi nunna", Dalai-lama sanoi.

Dalai-laman Suomen-vierailun järjestivät Suomalais-tiibetiläinen kulttuuriseura, Tiibetin ystävät Suomessa FTF, Suomen Pakolaisapu ja Kepa. Alun perin heinäkuulle suunniteltu vierailu siirtyi syyskuulle Dalai-laman terveydentilan takia.

Lisää tietoa aiheesta