Uutinen

Costaricalaiset hyväksymässä Cafta-vapaakauppasopimuksen

Kun 7.10. pidetyn kansanäänestyksen äänistä on laskettu yli 90 prosenttia, näyttää selvältä, että Keski-Amerikan, Dominikaanisen tasavallan ja Yhdysvaltain välinen vapaakauppasopimus saa costaricalaisilta niukan hyväksynnän.
Larissa Bruun
8.10.2007

MANAGUA -- Costa Rican sunnuntaina järjestetty kansanäänestys DR-Cafta-vapaakauppasopimuksesta Keski-Amerikan, Dominikaanisen tasavallan ja Yhdysvaltojen välillä oli maan historian ensimmäinen kansanäänestys. Costa Rica on myös ainoa sopimuksen seitsemästä maasta, joka kysyi suoralla äänestyksellä kansan mielipidettä sopimuksesta.

DR-Cafta allekirjoitettiin vuonna 2004, ja se tuli Costa Ricaa lukuun ottamatta voimaan muissa Latinalaisen Amerikan ja Karibian allekirjoittajamaissa - Dominikaanisessa tasavallassa, Guatemalassa, El Salvadorissa, Hondurasissa ja Nicaraguassa - maaliskuussa 2006.

Costa Rican äänestystä on seurattu mielenkiinnolla myös naapurimaissa, koska syksyn aikana on tarkoitus aloittaa neuvottelut Keski-Amerikan ja EU:n välisestä assosiaatiosopimuksesta, jonka yksi osa on kauppasopimus.

Kun kansanäänestyksen äänistä oli laskettu yli 90 prosenttia, näytti siltä, että 51,7 prosenttia olisi äänestänyt sopimuksen puolesta ja 48,4 prosenttia sitä vastaan. Noin 58 prosenttia Costa Rican äänioikeutetuista kävi äänestämässä.

Aggressiivista kampanjointia molemmin puolin

Sekä kyllä- että ei-puolen kampanjointi on ollut aggressiivista äänestyspäivän lähestyessä. Vihreää valoa DR-Caftalle ovat toivoneet hallitus, oikeistopuolueet ja yksityissektori. Ei-puolen takana olivat ammattiyhdistykset, yhteiskunnalliset liikkeet ja vasemmistopuolueet.

Kyllä-puolen mukaan vapaakauppasopimuksen avulla maahan saadaan investointeja, työpaikkoja ja taloudellista kasvua, kun taas ei-puoli on varoitellut rikkaiden ja köyhien välisen kuilun kasvamisesta ja Costa Rican erityisaseman eräänlaisena Keski-Amerikan hyvinvointivaltiona olevan uhattuna.

Tunteet kampanjan keskellä kävivät niin kuumina, että presidentti Oscar Arias pyysi viime viikolla kansaa toimimaan kunnioittavasti ja äänestämään itsenäisesti, antaen samalla muille oikeuden samaan. Kampanja johti myös varapresidentti Kevin Casasin eroamiseen syyskuun lopussa, kun julkisuuteen vuoti tieto sähköpostiviestistä, jossa Casas ehdotti presidentti Ariakselle sopimuksen puolestapuhujien vahvistamiseen tähtääviä toimenpiteitä.

Yhdysvallat kannusti avoimesti lauantaina costaricalaisia hyväksymään sopimuksen. Costaricalaisille ilmoitettiin myös, ettei Bushin hallinto lähde neuvottelemaan sopimusta uudestaan, jos sopimusta ei nyt olisi hyväksytty.

Vastustus kasvoi äänestyspäivän lähestyessä

Sopimuksen vastustus lisääntyi viime metreillä ennen äänestyspäivää.

Vielä elokuussa 36 prosenttia costaricalaisista ilmoitti mielipidetutkimuksessa äänestävänsä sopimusta vastaan, ja 56 prosenttia puolesta. Pari viikkoa ennen äänestystä vastustus oli noussut 46,3 prosenttiin, ja myönteisesti suhtautuvien määrä oli laskenut 49,1 prosenttiin.

Tutkimuksessa vapaakauppasopimusta ilmoittivat tukevansa erityisesti miehet, vähätuloiset ja vähän koulutetut, kun taas naisista, parempituloisista ja akateemisesti koulutetuista enemmistö ilmoitti äänestävänsä sopimusta vastaan.

Viikkoa ennen kansanäänestystä Costa Ricassa pidettiin mittava mielenilmaisumarssi: noin 200 000 - 300 000 ihmisen arvioidaan marssineen sopimusta vastaan.

Nicaragualaiset muistuttivat katteettomista lupauksista

Myös naapurimaissa Costa Rican äänestys herätti keskustelua, ja Nicaraguassa muun muassa vapaakauppaa vastustava kansanliike Movimiento Social Nicaraguense Otro Mundo es Posible lähetti Costa Ricaan delegaation ei-puolen tueksi.

Julkisessa tukikirjeessään ei-puolelle nicaragualainen kansanliike ilmoitti, että vuosi vapaakauppasopimuksen voimaanastumisesta Nicaraguassa päättäjien lupaukset ovat osoittautuneet katteettomiksi.

Liikkeen mukaan investoinnit eivät tuo kehitystä, vaan huonopalkkaisia työpaikkoja, jotka rikkovat tuhansien nicaragualaisten ihmisoikeuksia. Pienet yritykset - esimerkiksi lounasruokalat ja kaupat - ovat kriitikkojen mukaan jäämässä isojen valintamyymäläketjujen jalkoihin. Pienkauppiaiden ja -viljelijöiden vaihtoehdoiksi jäävät maastamuutto tai huonopalkkaiset työt.

Nicaraguassa tehdyn seurantatutkimuksen mukaan sopimus olisi ensimmäisen vuoden aikana hyödyttänyt lähinnä maan suuria omistajasukuja. Myös maastamuuton arvioidaan DR-Caftan ensimmäisen voimassaolovuoden aikana kasvaneen.