Uutinen

Costa Rican entinen presidentti vankilaan "Instrumentarium-jutussa"

Costaricalaisen tuomioistuimen mukaan Instrumentarium-Medko Medical lahjoi paikallisen kumppaninsa kautta maan entistä presidenttiä ja virkamiehistöä sairaalalaitekapoissa.
Esa Salminen
6.10.2009

Costaricalainen tuomioistuin tuomitsi maan entisen presidentin Rafael Calderonin ja entisen terveystoimen johtajan Eliseo Vargasin viideksi vuodeksi vankilaan lahjontaoikeudenkäynnissä, johon liittyy myös suomalainen Instrumentarium.

Vuosina 1990-1994 Costa Rican presidenttinä toiminut Calderon todettiin syylliseksi jutussa, jossa häntä ja monia korkeita virkamiehiä syytettiin lahjusten ottamisesta ja antamisesta Instrumentariumin costaricalaiselta yhteistyökumppanilta Fischeliltä.

Calderon, Vargas ja seitsemän muuta tuomittiin lahjusten ottamisesta liittyen kauppaan, jossa Instrumentarium-Medko Medical toimitti vuosina 2001-2003 Costa Rican kansaneläkelaitokselle sairaalalaitteita 32 miljoonan dollarin korkotukiluotolla ja 7,5 miljoonan dollarin kaupallisella luotolla. Korkotuet ovat osa Suomen kehitysyhteistyövaroja.

Suomessa keskusrikospoliisi on Ylen uutisten mukaan pidättänyt kolme entistä Instrumentariumin työntekijää epäiltynä törkeän lahjuksen antamisesta sekä törkeästä avustuspetoksesta. Tutkintapyynnön Instrumentariumin osallistumisesta lahjusvyyhtiin teki vuonna 2005 ulkoministeriö.

Calderon on kiistänyt syyllisyytensä. Hän kuitenkin vetäytyi tuomion kuultuaan vuoden 2010 presidentinvaaleista, joihin hän oli ehdolla.

Lisää tietoa aiheesta