Uutinen

Clinton edistää edullista aids-lääkitystä kehitysmaissa

Clintonin säätiön ja yhdeksän lääkefirman yhteishankkeen tavoitteena on alentaa huomattavasti hiv/aids-testien ja -lääkityksen hintoja kehitysmaissa.
Sanna Jäppinen
16.1.2006

Yhdysvaltain ex-presidentti Bill Clinton julkisti 12. tammikuuta johtamansa Clintonin säätiön (Clinton Foundation) ja yhdeksän lääkefirman yhteishankkeen: tavoitteena on puolittaa hiv/aids-testien hinnat ja alentaa taudin loppuvaiheessa käytettävän antiretroviraalisen (ARV) lääkityksen hintoja vähintään 30 prosenttia 50 kehitysmaassa.

Clintonin säätiö on jo aiemmin auttanut alentamaan yksinkertaisemman lääkityksen hintaa Afrikassa, kerrotaan Guardianissa. HI-virus tulee kuitenkin pian immuuniksi peruslääkeyhdistelmälle - ja tehokkaampi ARV-lääkitys on tällä kertaa hinnaltaan kymmenkertainen.

"Näiden lääkkeiden hintojen alennus on säätiöni tärkein tehtävä vuonna 2006. Kun hoito on kerran aloitettu, tarkoittaa se elämän pituista sitoutumista. Ainoa keino pitää aids-lääkityksen kulut maailmanlaajuisesti kestävällä tasolla on alentaa lääkkeiden hintaa", Clinton totesi lehdistötiedotteessa.

Myös halvempien testien tarve on Clintonin mukaan polttava, sillä 90 prosenttia hivin kantajista Afrikassa ei tiedä tartunnastaan. Pikatestit, joissa tulos saadaan verinäytteestä 20 minuutissa, ovat välttämättömiä.

Clintonin mukaan yhteistyö yhdeksän lääkefirman kanssa on askel oikeaan suuntaan, mutta hän haluaisi saada jatkossa mukaan työhön myös lääkealan jättejä, Reuters kirjoittaa.

Lisää tietoa aiheesta