Uutinen

Clinton edistää edullista aids-lääkitystä

Bill Clintonin luotsaama säätiö on solminut kahden intialaisen lääketehtaan kanssa sopimuksen, jonka avulla avulla kehitysmaille pyritään takaamaan huomattavasti nykyistä edullisempia hiv/aids-lääkkeitä.
Sanna Jäppinen
10.5.2007

Yhdysvaltain entinen presidentti Bill Clinton julkisti 8. toukokuuta Clinton-säätiön ja kahden intialaisen lääkefirman välisen sopimuksen. Tavoitteena on laskea niin sanotun toisen sukupolven antiretroviraalisten hiv/aids-lääkkeiden hintaa 25-50 prosenttia nykytasosta, BBC uutisoi.

Näitä niin lääkkeitä käytetään silloin, kun ensimmäisen sukupolven lääkkeet eivät tehoa. Toisen sukupolven lääkkeet ovat nykyisin noin 10 kertaa yksinkertaisempia lääkkeitä kalliimpia, Clinton-säätiön tiedotteessa kerrotaan.

 

Intialaistehtaiden valmistamia edullisia kopiolääkkeitä on Clinton-säätiön tuella lähitulevaisuudessa tarjolla 66 kehitysmaassa Afrikassa, Aasiassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Tyynenmeren alueella.

Bill Clinton kertoi, että myös ensimmäisen sukupolven lääkkeistä suunnitellaan nykyistä halvempaa, kerran päivässä yhden pillerin muodossa otettavaa versiota, joka maksaisi alle dollarin päivässä.

Clintonin mukaan lääkkeiden halvemman tuotannon mahdollistavat edullisempien materiaalien käyttö sekä parantunut teknologia.

Sopimuksessa ovat yhteistyökumppaneina myös köyhille maille lääkeapua toimittava Unitaid-säätiö sekä hiv/aidsiin, malariaan ja tuberkuloosiin keskittyvä Global Fund -säätiö.

Lisää tietoa aiheesta