Uutinen

Cardoson murhaajille pitkät tuomiot

Perjantaina mosambikilainen tuomioistuin tuomitsi kuusi syytettyä jopa 28 vuoden vankeusrangaistuksiin maan tunnetuimman tutkivan toimittajan, Carlos Cardoson, murhasta. Yleinen syyttäjä harkitsee muiden syytteiden nostamista.
Lotta Valtonen
5.2.2003

Mosambikin kaikkien aikojen eniten julkisuutta saanut oikeudenkäynti saatiin päätökseen viime viikon perjantaina kun tuomari luki kuuden syytetyn tuomiot. Anibal dos Santos Junior (Anibalzinho) tuomittiin poissaolevana 28 vuoden vankeusrangaistukseen muun muassa murhasta, murhayrityksestä, murha-auton varastamisesta ja laittoman aseen ja väärennetyn passin käytöstä. Anibalzinho oli toiminut murhan suunnittelijana ja palkannut kaksi muuta syytettyä toteuttamaan teon.

Kuolettavien laukausten ampuja, Carlos Rachide Cassamo (Carlitos) ja hänen oikea kätensä, Manuel dos Anjos Fernandes (Escurinho) saivat molemmat 23 vuoden tuomiot. Tuomioita lievensi hivenen heidän tunnustuksensa.

Murhan tilaajina pidetyt kaksi tunnettua liikemiestä ja entinen pankkiiri tuomittiin kaikki 23-24 vuoden vankeusrangaistuksiin. Tuomarin mielestä syyttäjä oli näyttänyt toteen, että murhan motiivina oli toimittaja Carlos Cardoson tutkima vuoden 1996 pankkiskandaali. Tuolloin Mosambikin suurimmasta pankista varastettiin 14 miljoonaa dollaria. Rahat hävisivät pankkiirin johtamasta konttorista avattujen tilien kautta tuomittujen liikemiesten perheenjäsenten tileille.
 

Tuomari painotti tuomiossaan että oli mahdollista, että murhaan oli ollut "muitakin motiiveja" ja että "muitakin henkilöitä" oli saattanut sekaantua tapaukseen. "Muilla henkilöillä" ymmärretään yleisesti muutama tunnettu liikemies sekä presidentin vanhin poika, Nyimpine Chissano, joiden nimi on monesti mainittu oikeudenkäynnin aikana.

"Tämä tapaus on Cardoson viimeinen kirjoitus", Cardoson leski, Nina Berg, totesi paikallisen uutistoimiston haastattelussa. Samalla hän toivoi että tapauksen muut haarat ja mahdolliset muut syylliset tutkitaan perin pohjin.

"Karannut" murhaaja löytyi yllättäen Etelä-Afrikasta


Kaikkia kuutta vankia pidettiin koko tutkimuksen ja oikeudenkäynnin ajan Mosambikin parhaiten vartioidussa vankilassa. Kuitenkin pääepäillyn, Anibalzinhon, onnistui paeta syyskuun alussa, juuri ennen kuin oikeudenkäynnin oli määrä alkaa. Kadunmiehen arvaus onkin, että Anibalzinho talutettiin pois vankilasta, jottei hän pystyisi oikeudessa paljastamaan murhan muita tilaajia.

Tätä näkemystä tukee se tosiasia että Anibalzinho, kuin ihmeen kaupalla, löytyi Etelä-Afrikasta perjantaina, oikeudenkäynnin viimeisenä päivänä. Vaikka hänet tuotiin välittömästi Mosambikin maaperälle, ei hän ennättänyt paikalle ennen tuomioiden julistamista.

Koneen laskeuduttua Maputon lentokentälle Anibalzinho vilkutti iloisesti hymyillen toimittajille ja poliiseille, jotka olivat häntä vastassa. Väistämättäkin tulee mieleen, että hänet vietiin turvaan oikeudenkäynnin ajaksi jottei hän pääsisi lörpöttelemään liikoja tuomarille.

Syytettä presidentin poikaa vastaan mietitään


Yleinen syyttäjä ilmoitti viime viikolla tutkivansa presidentin liikemiespojan ja muiden liikemiesten mahdollista sekaantumista asiaan ja harkitsee syytteen nostamista.

Cardoson oikeudenkäynti sujui hyvin ja monen mielestä tuomari oli eduksi Mosambikin oikeuslaitokselle. Jotta "tapaus Cardoso" saisi arvoisensa päätöksen, on toivottavaa ettei juttua nyt hyllytetä, vaan että mahdolliset muut syylliset ja 14 miljoonan dollarin arvoitus selvitetään.