Uutinen

Cancun: Ruotsi hajottaa EU:n rivejä?

Neuvottelujen ensimmäinen pieni yllätys koettiin perjantaina, kun Ruotsi ilmoittautui G21-ryhmän kannattajaksi. Samaan aikaan rikkaiden maiden yritykset ryhmän hajottamiseksi jatkuivat suljettujen ovien takana.
Mika Railo
12.9.2003

Kokouskeskuksen käytävillä huhuttiin jopa Ruotsin liittymisestä G21-ryhmään. Ruotsin delegaation jäsen Daniel Blockert kuitenkin toppuutteli innokkaimpia ennustajia: "Emme hyväksy ehdotusta sellaisenaan kaikkine yksityiskohtineen, vaan kannatamme sitä, koska se vie mielestämme näitä neuvotteluja oikeaan suuntaan."

Brittiläisen kansalaisjärjestön ActionAidin mukaan Yhdysvallat lupasi eilen Costa Ricalle, El Salvadorille ja Guatemalalle vientituotteiden tullihelpotuksia, mikäli ne eroasivat ryhmästä. Painostuksesta huolimatta G21:n jäsenmäärä kasvoi 23:een kun Turkki ja Kenia liittyivät torstaina ryhmään.

"Kaikki ovat odottaneet, että kehitysmaiden G21-ryhmä hajoaa ennen pitkää. Nyt näyttää siltä, että hajoaja onkin EU ja G21 vain kasvaa", kommentoi Kepan Sari Laaksonen uutisia.

Blockert ei nähnyt Ruotsin tuessa G21:lle mitään muutosta maan linjassa. "Olemme edelleen EU:n lojaali jäsen", hän vakuutti. "Esitykselle annettu tuki on pikemminkin looginen jatko meidän politiikallemme. Olemme EU:n sisällä ehkä valmiimpia hyväksymään muutoksia maataloustuotantoon."

"G21:n ehdotuksessa on paljon sellaista mitä me kannatamme, mutta myös sellaisia yksityiskohtia, joita emme voi hyväksyä", Blockert jatkoi.

Ruotsin kannattamista yksityiskohdista Blockert mainitsee vientitukien poistamisen, markkinoiden avaamisen köyhien maiden tuotteille ja maataloustukien vähentämisen teollisuusmaissa. Sen sijaan hän ei halunnut tarkemmin määritellä, mistä Ruotsi ei esityksessä pidä.

Erityisesti kotimaisen tuen säilyttäminen on ollut Suomen päätavoitteita neuvotteluissa. "Ilmeisesti maatalouden tukien vähentäminen ei ole Ruotsille yhtä dramaattinen kysymys kuin Suomelle", Blockert selitti eroja Suomen ja Ruotsin asenteissa.

G21 on ollut erittäin närkästynyt, ettei sen kolme viikkoa ennen kokouksen alkua julkistama ehdotus näkynyt laisinkaan loppuasiakirjan alkuperäisessä luonnoksessa. Blockertin mukaan tilanne on kuitenkin parantumassa.

"Lauantain aikana puheenjohtaja julkistaa uuden ehdotuksensa kokouksen loppuasiakirjaksi. On aivan varmaa, että G21 ehdotus näkyy paperissa tavalla tai toisella", hän ennusti perjantai-iltana.

G21 on ehdottanut teollisuusmaiden maataloustuen täydellistä poistamista, mitä esimerkiksi EU:n on ollut mahdotonta hyväksyä. EU:n maatalouskomissaari Franz Fischlerin kommentti G21:n esityksestä oli tyly: "Minä en ymmärrä, miltä planeetalta se on kotoisin."