Uutinen

Cancun: Greenpeace töppäsi - kaikki järjestöt kärsivät

Greenpeace ei onnistunut perjantaina palauttamaan kansalaisjärjestöille oikeutta osallistua tiedotustilaisuuksiin, joka menetettiin Greenpeacen töppäilyn takia.
Mika Railo
12.9.2003

Greenpeace tunkeutui torstaina Yhdysvaltain delegaation lehdistötilaisuuteen yhdessä korealaisten maanviljelijöiden kanssa ja keskeytti Yhdysvaltain Peter Allgeierin alustuksen. Ympäristöjärjestö toi tilaisuuteen maissia, joka on peräsin Meksikoon muutamaa päivää aikaisemmin saapuneelta yhdysvaltalaiselta rahtilaivalta. Greenpeace pysäytti laivan Vera Cruzin satamassa ja väittää, että lasti sisältää
geneettisesti muokattua maissia.

Greenpeace tempaus ei kuitenkaan sujunut järjestön toiveiden mukaan. Paikalla olleet toimittajat - muun muassa Financial Timesin ja Washington Post - alkoivat karjua aktivisteille ja käskivät näitä poistumaan.

WTO teki torstaina nopean päätöksen sulkea kaikki kansalaisjärjestöt ulos kongressikeskuksessa pidettävistä tiedotustilaisuukista. Alueen hotelleissa ja kansalaisjärjestökeskuksessa pidettäviin lukuisiin tilaisuuksiin järjestöt saavat edelleen osallistua normaalisti.

Kokousta seuraavien kansalaisjärjestöjen työ vaikeutui päätöksen takia. Kongressikeskuksessa pidetään etupäässä viralllisten maadelegaatioden ja muiden tahojen tiedotustilaisuuksia, jotka ovat järjestöille elintärkeitä tiedonhankinnan kannalta.

Greenpeace yritti perjantain aikana korjata hölmöilyjensä ei-toivottuja seurauksia. Järjestön mukaan se oli valmis luopumaan omasta sisäänpääsyoikeudestaan, jos WTO sallisi muiden järjestöjen seurata tilaisuuksia. Ainakaan lauantaiaamun mennessä WTO ei ollut lämmennyt järjestön sovintoesitykselle.

Lehdistökeskuksen liepeillä järjestetyt, erityisesti televisiokameroille tarkoitetut tempaukset ärsyttävät myös monia aikataulujensa kanssa kamppailevia toimittajia.

STT:n WTO-kirjeenvaihtaja Heikki Karkkolainen tuomitsi tempauksen
ankarasti.

"Täysin epätieteellinen suppea kyselytutkimus Cancunin kongressikeskuksen käytävillä osoitti, ettei tilanne tyydytä toimittajia. Moni sanoi sen tuntuvan kiusalliselta, koska toimittajat ovat paikalla tekemässä työtä, kertomassa mitä kokouksessa tapahtuu ja välittämässä tiedotusvälineidensä lukijoille, kuulijoilla ja katsojille tietoja tärkeästä kokouksesta. Mielenosoitus ei kuulu toimittajan toimenkuvaan," kirjoittaa Karkkolainen.