Uutinen

Cafta-vapaakauppasopimusta vastustettiin Nicaraguassa ratifioinnin kynnyksellä

Mielenosoitus Keski-Amerikan, Dominikaanisen tasavallan ja Yhdysvaltain välistä vapaakauppasopimusta DR-Caftaa vastaan keräsi Nicaraguan pääkaupungissa noin 10 000 osanottajaa. Sopimuksen ratifioinnista väännetään seuraavan kerran kättä 20.9.
Kimmo Lehtonen
11.9.2005

Kuva: Mies Caftan vastainen juliste kädessään. (Kuvaaja: Kimmo Lehtonen)
MANAGUA -- Lähinnä ammattiliittojen aktiiveista, pientuottajista ja opiskelijoista koostunut vapaakauppasopimuksen vastainen marssi 8. syyskuuta Managuan keskustassa oli samalla selkeä voimannäyttö ensi vuoden presidentti- ja parlamenttivaaleihin valmistautuvalta oppositiopuolue FSLN:lta eli sandinisteilta.

Puolueen värit loistivat rauhanomaisesti sujuneessa protestissa, ja puolueen puheenjohtaja, maan ex-presidentti ja vuoden 2006 presidentinvaalien kandidaatti Daniel Ortega johti marssia osan matkaa.

Maan parlamentissa sandinistit ovat ainakin toistaiseksi sanoneet olevansa sopimuksen ratifiointia vastaan. Kädenvääntö asiasta valtapuolue liberaalien kanssa käydään näillä näkymin 20. päivä syyskuuta.

Melko täsmälleen vuosi sitten solmittu vapaakauppasopimus ratifioitiin Yhdysvaltojen senaatissa keväällä tiukan äänestyksen jälkeen. Seitsemästä sopijaosapuolesta sopimus on ratifioitu toistaiseksi myös Guatemalassa, El Salvadorissa ja Hondurasissa. Ratifioimatta sopimus on edelleenkin Nicaraguassa, Costa Ricassa ja Dominikaanisessa tasavallassa.

Ympäristö- ja lobbausjärjestö Centro Humboldtin johtaja Amado Ordoñez kuuluu siihen kansalaisyhteiskunnan edustajien joukkoon, joka näkee DR-Caftan tulemisen ilmeisenä huolimatta vastustuksesta. Siksi hän korostaakin niiden toimenpiteiden tärkeyttä, joita sopimuksen voimaan tullessa olisi huomioitava.

"Cafta sellaisenaan on suunniteltu siten, että se keskittää (taloudellisia) mahdollisuuksia hyvin pienelle vähemmistölle. Jos ja kun Nicaragua sopimuksen ratifioi, meillä täytyisi olla siirtymäaika", Ordoñez esittää. Sen takia hänen mukaansa pitäisi saada aikaan kansallinen yhteisymmärrys ruokaturvakysymyksen lisäksi myös kansallisesta politiikasta pienviljelijöiden, pienten ja keskisuurten yrittäjien suhteen.

Erityisen huolissaan Ordoñez on myös tekijänoikeus- ja patentointikysymyksestä, sillä sopimuksen voimaantulo muuttaa tilannetta silläkin saralla. Ordoñez pitää välttämättömänä, että Nicaraguan parlamentti säätäisi pikaisesti uudet vesi- ja biodiversiteettilait, joiden turvin nämä kansalliset pääomat voitaisiin turvata Caftan mukaisilta vapailta osto- ja myyntimarkkinoilta.