Uutinen

Bushin aids-ohjelmalle risuja

Presidentti George W. Bushin käynnistämä hiv/aids-ohjelma saa pyyhkeitä puutteellisesta raportoinnista ja valvonnasta.
Sanna Jäppinen
28.12.2006

Yhdysvaltain kehitysapuvirasto USAID käynnisti kolme vuotta sitten presidentti Bushin johdolla hankkeen, jonka avulla edistetään hiv/aidsin vastaista työtä yli 120 maassa, erityisesti Afrikassa.

"President George W. Bush's Emergency Plan for AIDS Relief (PEPFAR)" -nimellä tunnettuun ohjelmaan myönnettiin varoja 15 miljardia dollaria, ja USAID mukaan hanke on suurin yhden valtion yhden taudin taltuttamiseksi suuntaama ponnistus. Tavoitteena on tarjota vuoteen 2008 mennessä lääkehoitoa kahdelle miljoonalle tartunnan saaneelle, ehkäistä seitsemän miljoonaa uutta tartuntaa sekä huolehtia 10 miljoonasta potilaasta ja aids-orvosta.

USAIDin arviointiryhmä on nyt todennut, että massiivisen ohjelman kompastuskivenä ovat olleet kehno raportointi ja valvonta. Paljon on kerrottu tehdyn, mutta läheskään kaikesta ei löydy mustaa valkoisella, Washington Post kirjoittaa.

Arviointiryhmä kehottaa USAIDia kohentamaan ohjeistuksia ja raportointikäytäntöä, jotta saadaan "kohtalainen varmuus siitä, että se mitä väitetään tehdyksi, on myös oikeasti toteutunut", Joe Farinella ryhmästä totesi.

Miten avunsaajat arvioidaan?

Esimerkkinä dokumentoinnin puutteellisuudesta mainitaan Guyana, jonka hallitus ilmoitti, että PEPFAR-ohjelman avulla on hoidettu yli 5 000 aids-orpoa. Arviointiryhmä löysi asiakirjoista tietoa ainoastaan 300 lapsesta - ja heidänkin joukossaan oli monia, jotka eivät olleet kärsineet aidsin seurauksista, AP uutisoi.

Etelä-Afrikassa paikallishallinnon viranomaiset puolestaan kieltäytyvät antamasta tietoja tehdyistä testeistä ja annetusta neuvonnasta, ja näin ollen on mahdotonta arvioida, kuinka moni loppujen lopuksi on hyötynyt Yhdysvaltain rahoituksesta.

Yhdysvaltain aids-työtä koordinoiva Mark Dybul vakuutti AP:n mukaan, että USAIDin maailman aids-päivänä 1. joulukuuta julkistamat tiedot pitävät paikkansa: PEPFARin ansiosta 822 000 ihmistä saa aids-lääkitystä ja 4,5 miljoonaa ihmistä muuta hoitoa ja huolenpitoa.

Dybulin mukaan "tulosvastuullisuuden kulttuuri" on kehittymässä apua vastaanottavissa maissa, ja alkuaikojen raportointiongelmat olivat odotettavissa.

"Olisimme voineet odottaa kolme vuotta, jotta järjestelmä olisi saatu kunnolla toimimaan, mutta todella paljon ihmisiä olisi ehtinyt kuolla", Dybul totesi.

Lisää tietoa aiheesta