Uutinen

Burma sai tahtonsa läpi Aseanin peruskirjaan

Kaakkois-Aasian valtioiden yhteistyöjärjestön Aseanin peruskirja vahvisti linjaa, etteivät muut maat puutu Burman sisäisiin kysymyksiin.
Timo Kuronen
22.11.2007

BANGKOK -- Kaakkoisaasialaisten järjestöjen mukaan Aseanin peruskirjan allekirjoitus 20. marraskuuta Singaporessa muuttui suuresta juhlasta kasvojenpelastusoperaatioksi. Burma, yksi kymmenestä Kaakkois-Aasian maiden yhteistyöjärjestön jäsenestä, palasi kokouksesta voittajana.

Vaihtoehtoisen Burma-verkoston johtaja Debbie Stothard on järkyttynyt. "Asean antoi Burmalle vapaat kädet toimia miten se haluaa. Järjestö tekee itsemurhan."

Peruskirjan hyväksymisen ehtona Burma piti muun muassa sitä, ettei YK:n erityislähettiläs Ibrahim Gambari voi puhua Aseanin kokouksissa. Tämä vahvisti Aseanin vanhaa linjaa, että muut jäsenvaltiot eivät voi puuttua Burman sisäisiin kysymyksiin.

Burman uusi pääministeri Thein Sein kertoi kokousväelle, että maa kykenee selvittämään ongelmansa ja se on tällä hetkellä sotilasjuntan kehittämän seitsenportaisen demokratia-tiekartan kolmannella askelmalla.

Asean-maiden johtajien mukaan länsimaiden talouspakotteet Burmaa kohtaan hidastavat maan demokratiakehitystä. Vapaakauppaneuvotteluita Aseanin ja Euroopan unionin välillä aiotaan kuitenkin jatkaa, vaikka EU vakuuttaa pitävänsä junttaan kohdistuvat sanktiot voimassa.

Asean ei avaudu kansalle

Peruskirjan hyväksyminen muuttaa 40-vuotiaan keskustelukerhon viralliseksi organisaatioksi, jolla on oikeushenkilön asema. Asean-maat suostuvat pitämään alueen ydinaseettomana sekä kehittämään yhteismarkkinoita, jotka sallisivat tavaroiden, palveluiden, investointien ja työvoiman vapaan liikkumisen.

Valtiot ovat lisäksi sopineet vahvistavansa demokratiaa, edistämään hyvää hallintotapaa sekä kehittämään ihmis- ja kansalaisoikeuksia. Alueellinen ihmisoikeusorganisaatio aiotaan perustaa, mutta sen toimivaltaa ei olla tarkemmin hahmoteltu.

Kansalaiskuuleminen ei toteutunut vielä peruskirjan laadintavaiheessa. Ehdotusta päästiin julkisesti lukemaan vasta marraskuun alussa, kun filippiiniläiset ja thaimaalaiset media-aktivistit julkaisivat valmiin asiakirjan vuotaneita kopioita.

Focus on the Global South -järjestön Jenina Joy Chavezin mukaan peruskirja vahvistaa hallituskeskeistä Aseania ja sen vanhaa konsensushakuisuutta.

"Vaikka peruskirja puhuu ihmiskeskeisestä Aseanista ja pitää konsultaatiota ja konsensusta päätöksenteon kulmakivinä, se ei tarjoa selkeitä mekanismeja läpinäkyvyyteen ja osallistumiseen, eikä tunnusta yhteistyötä ei-valtiollisten toimijoiden ja kansalaisyhteiskunnan kanssa", Chavez totesi.