Uutinen

Brown: Velkahelpotukset ulotettava kaikille köyhille maille

Maailman köyhien tilanteen parantamiseksi on tarjottava rahan ohella ennen kaikkea mahdollisuuksia, Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown totesi.
Sanna Jäppinen
27.3.2006

Rikkaiden valtioiden on solmittava uudenlainen sopimus köyhien maiden kanssa, totesi Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown puhuessaan labourin kokouksessa Walesin Swanseassa 23. maaliskuuta. Vuodesta 1997 Britannian rahakirstua vartioinut ja viime vuosina innokkaasti köyhyyden vastaisen taistelun puolesta puhunut Brown on vahva ehdokas pääministeriksi Tony Blairin väistyessä.

Brownin mukaan velkojen mitätöinti on olennainen tekijä, kun kehitysmaiden köyhyyttä yritetään helpottaa. "Aiomme pyytää muita maita seuraamaan meitä ja jatkamme kampanjointia niin kauan, kunnes velkahelpotukset koskevat kaikkia maailman köyhiä maita", ministeri lupasi AFP:n mukaan.

Brownin mukaan kyse ei ole kuitenkaan pelkästään rahasta, vaan ennen kaikkea mahdollisuuksien antamisesta. "Tarvitaan mahdollisuuksia kaupankäyntiin, mahdollisuuksia koulutukseen, mahdollisuuksia terveydenhuoltoon ja mahdollisuuksia yhteisöille kulkea omaa tietään maailmassa", Brown sanoi BBC:n uutisessa.

Ministeri totesi yhden päähaasteen olevan maksuttoman peruskoulutuksen järjestäminen kaikille lapsille, icWales kirjoittaa. "Uskon sen olevan paras ja kustannustehokkain sijoitus, jonka maailma voi tehdä."

Ministeri kehotti myös tarkastelemaan rehellisesti EU:n yhteisen maatalouspolitiikan vaikutuksia kehitysmaille ja totesi, ettei köyhyyden vähentäminen onnistu, jollei kehitysmaita syrjiviä kaupan sääntöjä saada uudistettua.

"Enää ei pitäisi esittää mitään viivytyksiä ja tekosyitä, vaan EU:n ja Yhdysvaltain pitäisi tehdä työtä yhdessä Brasilian, Intian ja kehitysmaiden kanssa, jotta kaupasta saadaan oikeudenmukaisempaa."

Lisää tietoa aiheesta