Uutinen

Brown: USA:ta tarvitaan taltuttamaan globaaleja kriisejä

Britannian pääministeri vetosi kongressiin, että Yhdysvallat ryhtyisi rivakasti toimiin talouskriisin, ilmastonmuutoksen ja köyhyyden suitsimiseksi.
Sanna Jäppinen
5.3.2009

Yhdysvaltain-vierailulla alkuviikosta ollut Britannian pääministeri Gordon Brown puhui keskiviikkona 4. maaliskuuta maan kongressille.

Brown vetosi päättäjiin, että he antaisivat presidentti Barack Obamalle mahdollisuuden tarttua tilaisuuteen maailmanlaajuisten kriisien ratkojana, uutisoi brittilehti The Guardian.

Ei protektionismille

Talouskriisin osalta Brown asetteli sanansa tarkkaan, jottei olisi suoraan väittänyt globaalien finanssiongelmien käynnistyneen juuri Yhdysvaltain rahoitusmarkkinoilta. Sen sijaan hän yritti valaa uskoa siihen, että maailmantalous voi tuplaantua seuraavan kahden vuosikymmenen aikana, kun nousevien kehitysmaiden miljardeista ihmisistä tulee tuottajien sijaan kuluttajia.

Tämä vaatii Brownin mukaan kuitenkin sitä, ettei talouskriisiä lähdetä ratkomaan protektionistisen politiikan avulla. "Historia opettaa, ettei protektionismi lopulta suojele ketään", Brown totesi International Herald Tribune -lehden mukaan.

The Guardianin mukaan Brown koitti saada sanomaansa perille sekä imartelun että haastamisen avulla. Imartelun puolelle meni kommentti, että nyt "muu maailma tahtoo enemmän kuin koskaan" tehdä yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa. Pohjaa tälle luo Brownin mukaan paitsi Obaman aloitteellisuus myös Euroopan uusi johtajakaarti, joka ei enää muistele Irakin sodan luomia klikkejä.

Haasteen Brown puolestaan heitti sanomalla, että "vaurauden täytyy auttaa muitakin kuin jo valmiiksi varakkaita, ja rikkauden pitää rikastuttaa kaikkia yhteisössämme". Kommentti keräsi suuret aplodit lähinnä demokraattien leiristä. Suosiota sai myös Brownin vaatimus sulkea vaurauden tasaisemman jakamisen toivossa maailman veroparatiisit.

Rebulikaanien puolella sen sijaan oli hyvin hiljaista myös silloin, kun Brown vaati suunnanmuutosta Bushin hallinnon ympäristöpolitiikkaan, The Guardian kirjoittaa.

Katse G20-kokoukseen

International Herald Tribune -lehden arvion mukaan Brownin Yhdysvaltain-vierailua ei voi pitää kovin onnistuneena, sillä paljosta puheesta huolimatta ei Valkoisen talon suunnalta annettu konkreettisia lupauksia toimista.

Seuraava näytön paikka Brownin valtiomiestaidoista sekä Yhdysvaltain ja muun maailman yhteistyöstä lienee huhtikuun alussa, kun Brown isännöi tärkeimpien teollisuus- ja kehitysmaiden G20-tapaamista.

Kokoukseen on ladattu paljon toiveita niin globaalien kriisien ratkomisen kuin jäähyllä olevien Maailman kauppajärjestön WTO:n neuvottelujen lämmittelyn suhteen.

Lisää tietoa aiheesta