Uutinen

Brittiyrittäjät: EU:n kehitysapu on tehotonta

Open Europe -ajatushautomo haluaa EU:n näpit irti jäsenmaidensa kehitysyhteistyöstä.
Jukka Aronen
1.6.2007

Brittiläisiä yrittäjien perustama, eurooppalaisen yhteistyön löyhentämistä ajava ajatushautomo Open Europe kritisoi tuoreessa raportissaan Euroopan unionin kehitysapuhankkeita hitaiksi, tehottomiksi ja huonosti kohdennetuiksi.

Open Europen raportissa listataan EU:n kehitysavun synnit:

  • apua sidotaan poliittisiin päämäärin, kuten muuttoliikkeiden hillitsemiseen ja kaupanesteiden poistamiseen
  • vain kolmasosa avusta on suunnattu köyhimpiin maihin
  • 8,7 prosenttia rahoista kuluu hallintoon (kun taas Britanniassa vain 5 prosenttia)
  • tukirahoja käytetään liian usein väärin

Open Europen mukaan EU:n tuki kaikkein köyhimmille maille on puolittunut sitten 1990-luvun alun. Nyt köyhimmät valtiot saavat vain 32 prosenttia avusta, kun esimerkiksi Britannia suuntaa niille peräti 81 prosenttia kehitysyhteistyövaroistaan.

EU-avun asiantuntija Aurore Wanlin pitää Open Europen kritiikkiä "vanhanaikaisena", kerrotaan BBC:n uutisessa.

Wanlinin mielestä EU:n hankkeet ovat olleet heikkoja 1990-luvulla, mutta nyt niiden laatu on tasaisesti parantunut.

"Avun vastaanottajien on ollut vaikea toimia liian monen avunantajan kanssa. Mitä enemmän toimijoita kentällä on, sitä tehottomampaa avulla on tapana olla. Köyhät maat joutuvat käyttämään liikaa energiaa ja aikaa paperitöihin", totesi Wanlin BBC:n mukaan.

Raportin laatijat kehottavat unionin jäsenmaita kanavoimaan kaikki apunsa omien kansallisten ohjelmien kautta niin, että EU:lle jäisi vain koordinoijan rooli.

EU:n näkemys on päinvastainen. Se haluaa, että jäsenet kanavoisivat nykyistä enemmän varoja unionin instituutioiden kautta. Brysselissä pidetään järkevämpänä antaa apua keskitetysti EU-instituutioiden kautta kuin 27 erillisen toimijan välityksellä.

Vuonna 2004 EU antoi apua 34 miljardilla dollarilla. Näistä varoista 26 miljardia käytettiin suoraan jäsenmaiden budjeteista ja loput 8 miljardia EU-elinten kautta.Lisää tietoa aiheesta