Uutinen

Brittiministerit: Kaikki kouluun vuoteen 2015 mennessä

Jotta kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus koulunkäyntiin vuoteen 2015 mennessä, tarvitaan vuosittain 11 miljardia dollaria lisää apua seuraavan vuosikymmenen ajan, Gordon Brown ja Hilary Benn muistuttivat Brysselissä kokoontuneessa korkean tason koulutuskonferenssissa.
Sanna Jäppinen
3.5.2007

ksalonen_lusakalaiskoululaisia.jpg Lusakalaiskoululaisia lounaalla (Kuvaaja: Kirsi Salonen)

Maailmassa on edelleen 77 miljoonaa lasta, joilla ei ole mahdollisuutta edes perusopetukseen, muistutettiin Brysselissä 2. toukokuuta kokoontuneessa konferenssissa. "Keeping our Promises on Education" -kokoontumisen järjestivät Euroopan komissio, Maailmanpankki ja Britannian valtiovarainministeriö.

Eniten koulutusta vaille jääviä on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa: 38 miljoonaa lasta. Myös opettajapula on huutava, sillä yksin Afrikkaan tarvittaisiin 1,6 miljoonaa opettajaa.

YK:n vuosituhattavoite eli vähintään kuuden vuoden peruskoulutuksen varmistaminen kaikille lapsille, ei nykyvauhdilla toteudu vuoteen 2015 mennessä. Koulutukseen suunnattua apua tarvittaisiin vuosittain lisää jopa 11 miljardia dollaria seuraavan vuosikymmenen ajan, muistuttivat Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown ja kehitysyhteistyöstä vastaava ministeri Hilary Benn.

"Me saatamme olla ensimmäinen sukupolvi, joka lähettää jokaisen lapsen kouluun. Teemme töitä kaikkien maiden, apujärjestöjen ja kansainvälisten organisaatioiden kanssa saavuttaaksemme tämän tavoitteen", Brown vakuutti.

Bennin mukaan Britannian on sitoutunut käyttämään koulutustavoitteen edistämiseen joka vuosi miljardi puntaa (1,46 miljardia euroa) vuoteen 2010 asti.

Euroopan komissio ilmoitti suuntaavansa 1,7 miljoonaa euroa koulutukseen Euroopan kehitysrahastosta vuosina 2007-2010 sekä komission budjetista.

Brittiministerit muistuttivat myös köyhien maiden vastuusta. Parhaita tuloksia on saatu maissa, joissa kansainvälisen avun tuella on toteutettu omia koulutussuunnitelmia. Esimerkiksi vuosina 2000-2004 Nigerin oppilasmääriä kasvoi 400 000:llä, ja opettajia palkattiin yli 10 000. Jemenissä puolestaan lähes 200 000 tyttöä enemmän aloitti koulunkäynnin vuonna 2004 kuin 2002.

 

Lisää tietoa aiheesta

  • Britannian valtiovarainministeriön tiedote
  • Daily Star: Brown leads way on world education
  • Maailmanpankin tiedote