Uutinen

Brittihallitusta syytetään kehitysvarojen haaskauksesta

Britannian hallitusta arvostellaan köyhyyden vähentämiseen tarkoitetun avun käyttämisestä yhdysvaltalaisten konsulttien matkakuluihin.
Sanna Jäppinen
29.8.2005

Action Aid ja World Development Movement (WDM) -kansalaisjärjestöt syyttävät Britannian hallitusta satojen tuhansien puntien haaskuusta Malawiin suunnatussa kehityshankkeessa. Syytökset perustuvat BBC:n Radion Fiven tekemiin tutkimuksiin, joiden mukaan hankkeeseen varatusta kolmesta miljoonasta punnasta yli 700 000 tuhatta kului yhdysvaltalaisen National Democratic Institute -konsulttiyrityksen työntekijöiden hotelli- ja ravintolalaskuihin näiden vieraillessa erilaisissa kokouksissa Malawissa.

Samassa yhteydessä paljastui, että toisen yhdysvaltaisen konsulttitoimiston kanssa suunniteltu neljän miljoonan punnan suuruinen hanke Malawissa peruttiin kuuden kuukauden kuluttua käynnistämisestä - kun kuluja oli ehtinyt kertyä jo 300 000 puntaa.

WDM:n poliittisen työn johtaja Peter Hardstaffin mukaan yksi syy ongelmiin on se, että kyse on yhteishankkeista Yhdysvaltain kanssa. Yhdysvaltain kehitysyhteistyön sääntönä on, että maan myöntämä apu suunnataan yhdysvaltalaisten yritysten kautta.

"Pyysimme yhdysvaltalaisia hyödyntämään enemmän malawilaista henkilökuntaa, ja he yrittävät parhaillaan tehdä niin", kommentoi Britannian kehitysministeri Hilary Benn tapahtunutta Guardianissa. "Hankkeessa on selvästi ollut ongelmia, ja aiomme varmasti ottaa opiksemme."

Benn myös muistutti, että kymmenessä vuodessa konsulttipalkkioiden osuutta Britannian koko kehitysyhteistyöbudjetissa on onnistuttu pudottamaan kymmenestä prosentista viiteen.

Nyt tehdyt paljastukset johtavat Guardianin mukaan todennäköisesti siihen, että Britannian parlamentin rahankäyttöä valvova tilintarkastustoimisto, National Audit Office, ryhtyy selvittämään, ovatko kehitysyhteistyössä käytetyt konsultit palkkansa arvoisia.

Lisää tietoa aiheesta