Uutinen

Britit vastustavat Afrikasta lennätettyjä vihanneksia

Tutkijoiden mukaan afrikkalaiset lentohedelmät ja -vihannekset nostavat Britannian hiilidioksipäästöjä kuitenkin vain 0,1 prosenttia.
Jukka Aronen
24.1.2007

Britanniassa kampanjoidaan lyhyiden ruokamailien (Food miles) puolesta. Ruokamaileilla tarkoitetaan sitä matkaa, joka elintarvikkeiden on kuljettava tuottajan pellolta kuluttajan pöytään.

Kampanjoissa ollaan oltu erityisen kriittisiä Afrikasta lennätettyjä tuoreita hedelmiä ja vihanneksia kohtaan, koska tuhansien kilometrien lentomatkan hiilidioksidipäästöt edistävät kasvihuoneilmiötä.

Brittiläisen IIED-laitoksen (International Institute for Environment and Development) tutkijat ovat vedonneet maansa päätöksentekijöihin ja kuluttajiin, että kauppaa Saharan eteläpuolisen Afrikan kanssa ei lopetettaisi ruokamailien kertymisen pelossa.

Tutkijoiden mukaan afrikkalaisten lentovihannesten ja -hedelmien vaikutus Britannian hiilidioksidipäästöihin on pieni, noin 0,1 prosentin luokkaa. Toisaalta kaupan lopettaminen olisi erittäin vahingollista monille köyhille viljelijöille. Yli miljoona afrikkalaista hankkii elinkeinonsa Britanniaan viedyistä hedelmistä ja vihanneksista

"Britanniassa kotimaiset ruokamailit tuottavat pääosan ruokaketjun hiilidioksipäästöistä. Teollisuusmaiden ihmisten pitäisi keskittyä (Afrikan moittimisen sijaan) muuttamaan omaa käytöstään. 99,9 prosenttia päästöistä tulee energian käytöstä ja vapaa-ajan lentomatkailusta", toteaa IIED:n James MacGregor SciDev-uutisissa.

Lisää tietoa aiheesta