Uutinen

Britannialta yli 12 miljardia euroa koulutukseen kehitysmaissa

Britannia näyttää muille rikkaille valtioille esimerkkiä ja rahoittaa köyhimpien maiden koulutusta yli 12 miljardilla eurolla, lupasi valtiovarainministeri Gordon Brown Afrikan-vierailullaan.
Sanna Jäppinen
11.4.2006

"Vuonna 2005 Make Poverty History -kampanja painosti hallituksia tekemään lupauksia kehitysavusta. Vuonna 2006 on aika lunastaa lupaukset", Britannian valtiovarainministeri Gordon Brown totesi BBC:n mukaan vieraillessaan Mosambikissa 10. huhtikuuta.

Brown näytti esimerkkiä ja ilmoitti maansa rahoittavan 15 miljardilla dollarilla (12,4 miljardilla eurolla) koulutusta kehitysmaissa. Rahoitus jakautuu kymmenelle vuodelle.

Lupauksilla Brown viittaa erityisesti rikkaimpien valtioiden ja Venäjän G8-ryhmän johtajien viime heinäkuussa antamiin sitoumuksiin kasvattaa teollisuusmaiden antamaa kehitysapua noin 50 miljardilla dollarilla (41 miljardilla eurolla) vuoteen 2010 mennessä.

Reutersin mukaan Britannia aikoo nyt innostaa myös muita rikkaita valtioita toimimaan sitoumustensa mukaisesti, jotta vuoteen 2015 mennessä kaikilla maailman lapsilla olisi vuosituhattavoitteiden mukaisesti mahdollisuus ilmaiseen peruskoulutukseen. Tavoitteena on kerätä vuosittain Britannian rahoituksen lisäksi koulutuksen kehittämiseen 10 miljardia dollaria (8,3 miljardia euroa).

Brownille runsaasti tukea

Gordon Brown sai tukea muun muassa Etelä-Afrikan entiseltä presidentiltä Nelson Mandelalta.

"Viime vuonna köyhyyden vastaiselle taistelulle saatiin hyvä alku...ja nyt paljon vaikeampi tehtävä on lupausten pitäminen. Lapsille annettuja lupauksia ei saisi koskaan rikkoa", Mandela totesi Reutersin mukaan.

Myös muun muassa viimekesäisten Live 8 -konserttien järjestäjänä tunnettu Bob Geldof antoi Brownille tunnustusta."Lähiviikkojen ja -kuukausien aikana, alkaen Maailmanpankin kevätkokouksesta, päättäjien ja valtiovarainministerien on toimittava yhtä vaikuttavasti kuin Gordon Brown."

Action Aid -järjestön tiedotteessa toivotaan, että Britannia ohjaa rahoitusta niin kutsutun Fast Track -ohjelman kautta. Ohjelman tavoitteena on antaa lisäapua erityisesti niille kehitysmaille, jotka ovat osoittaneet itsekin sitoutuvansa lasten koulunkäyntimahdollisuuksien parantamiseen.

Kehitysmaiden hallitusten on myös voitava käyttää rahoitusta pitkäaikaisiin projekteihin, kuten opettajien palkkaamiseen ja oppimateriaalin hankkimiseen, sen sijaan, että rahat suunnattaisiin lyhytaikaisiin ja harvoja hyödyttäviin hankkeisiin, Action Aid toteaa.

Järjestön mukaan muiden maiden saaminen Britannian aloitteen taakse on välttämätöntä, sillä nykytahdilla köyhimmät lapset odottelevat mahdollisuutta koulukäyntiin vielä 150 vuoden kuluttuakin.

Lisää tietoa aiheesta