Uutinen

Britannialta rahoitusta Afrikan liike-elämän piristysruiskeeksi

Brittihallitus myöntää 30 miljoonaa dollaria kohentaakseen Afrikan imagoa sijoittajien parissa.
Sanna Jäppinen
18.11.2005

Jos Afrikan osuus maailmankaupassa lisääntyisi yhdellä prosentilla, tarkoittaisi se 75 miljardia dollaria vuodessa  - eli kolme kertaa rikkaimpien teollisuusmaiden ja Venäjän heinäkuisessa G8-kokouksessa Afrikalle myöntämän lisärahoituspaketin verran, todetaan Britannian hallituksen ja liike-elämän edustajien yhteisessä lausunnossa 17. marraskuuta. 

Pääministeri Tony Blair kertoi samana päivänä, että Britannia lahjoittaa 30 miljoonaa dollaria rohkaistakseen yrityksiä sijoittamaan Afrikkaan.

Kolmen vuoden aikana toteutettavan hankkeen tavoitteena on pyrkiä kohentamaan Afrikan imagoa monimutkaisten lakien ja heikkojen ja korruptoituneiden hallitusten maanosana. Rahoituksen avulla on tarkoitus uudistaa muun muassa verotusta sekä keventää tullausprosesseja, BBC uutisoi.

BBC:n mukaan rahoittajiksi on tarkoitus saada myös brittiyrityksiä ja muita teollisuusmaita: päämääränä on kerätä niiltä hankkeeseen yhteensä 120 miljoonaa dollaria seuraavan kolmen vuoden aikana.

Nyt käynnistyvää hanketta ehdotettiin Blairin johtaman Afrikka-komission raportissa, ja se sai tukea myös G8-kokouksessa.

Maailman kauppajärjestö WTO:n joulukuisen ministerikokouksen alla Blair muistuttaa kauppaneuvottelujen merkityksestä. Brittihallituksen ja -yritysten lausunnossa todetaan, että hyötyäkseen täysipainoisesti kaupan vapauttamisesta kehitysmaiden on pystyttävä kehittämään yksityistä vientisektoriaan. Tämän saavuttamiseksi tarvitaan teollisuusmailta sekä yksityisen sektorin sijoituksia ja taitoja että kehitysyhteistyötä infrastruktuurin parantamiseksi.

Lisää tietoa aiheesta