Uutinen

Britannialta kiitosta Maailmapankin uudistuksista, järjestöt kritisoivat

Maailmapankki on ilmoittanut lieventäneensä lainojensa ehtoja. Britannia reagoi tietoon luovuttamalla pankille jäädyttämänsä varat. Järjestöt vaativat todellisia uudistuksia.
Sanna Jäppinen
8.12.2006

Britannia on Maailmanpankin suurimpia rahoittajia, ja syyskuussa se ilmoitti jäädyttävänsä pankille jo myöntämiään varoja 50 miljoonan punnan (74 miljoonan euron) edestä.

Tuolloin maan kehitysyhteistyöstä vastaava ministeri Hilary Benn totesi monien muiden arvostelijoiden tavoin, että pankin ehdot kehitysmaille ovat liian kovia ja että pankin velvollisuus on auttaa köyhiä ihmisiä maiden hallitusten toimista riippumatta, BBC uutisoi.

Maailmanpankki on liittänyt lainoihinsa ehtoja muun muassa tietynlaisen talouspolitiikan noudattamisesta. Myös pankin linja korruption kitkemiseksi on johtanut lainojen perumiseen useiden maiden kohdalla.

Pankki julkaisi marraskuussa Britannian pyynnöstä tehdyn raportin, joka on nyt saanut Bennin vakuuttuneeksi siitä, että edistystä on tapahtunut.

Raportin mukaan esimerkiksi lainaehtojen määrä on tippunut ja tiettyyn talouspoliittiseen muottiin pakottaminen vähentynyt. Olemassa olevien ehtojen pankki toteaa olevan tarpeen hyvän hallinnon edistämiseksi.

Benn ilmoitti 5. joulukuuta, että Britannia luovuttaa pankille jäädytetyt varat. "Tähän asti en ole nähnyt merkkejä siitä, että pankissa olisi tapahtunut riittävästi muutoksia, mutta raporttiin tutustuttuani huomaan todellista edistystä", ministeri totesi lausunnossaan.

Järjestöt: Pankin rahoittaminen tekopyhää

Suuret kansalaisjärjestöt, kuten Christian Aid, Oxfam ja Action Aid ovat kehottaneet Benniä jatkamaan painostusta, jotta pankissa saataisiin aikaan todellisia uudistuksia, Reuters kirjoittaa.

"Maailmanpankin raportti osoittaa, että se kytkee edelleen apuunsa taloudellisia ehtoja. Pankki jatkaa yksityistämisen ja kaupan vapauttamisen tuputtamista, joskus jopa naamioiden sen hallinnon parantamiseksi. Tämä sotii maiden omaa politiikkaa vastaan, ja meistä on tekopyhää jatkaa pankin rahoittamista, kun sen ajaman talouspolitiikan on todettu aiheuttavan niin paljon vahinkoa köyhille", Christian Aidin edustaja totesi järjestön tiedotteessa.

Benn vakuutteli lausunnossaan, että pankin odotetaan jatkavan nyt alkanutta suuntausta, ja hän ilmoitti odottavansa jatkotoimista raporttia vuoden kuluessa.

Lisää tietoa aiheesta