Uutinen

Britannia: Vastaanottajalle vastuu avun käytöstä

Britannia haluaa edistää kehitysavun suuntaamista suoraan avuntarvitsijoille, ilman ehdollistamista. Suuntaus saa tukea muun muassa Oxfamilta.
Sanna Jäppinen
16.2.2007

Britannian kehitysministeriö aikoo suunnata 750 000 puntaa (1,1 miljoonaa euroa) hankkeeseen, jossa kehitetään avun jakelujärjestelmää Pohjois-Malawissa, The Guardian uutisoi. Nälästä kärsiville ihmisille tarjotaan ruoka-avun sijaan rahaa. Järjestelmän toimivuus aiotaan varmistaa pankkikorttien ja elektronisen tunnistuksen avulla.

Kokeilu on osa suuntausta, jota Britannian labour-hallitus on ajanut kymmenen vuoden valtakaudellaan: vastuu avun jakamisesta pyritään siirtämään avunantajalta yhä enemmän vastaanottajalle, joko maiden hallituksille tai yksittäisille ihmisille. Britannia on myös pyrkinyt katkomaan kehitysyhteistyön ja vienninedistämisen kytkyjä.

Ajattelutapa on vastakkainen esimerkiksi Yhdysvaltain apupolitiikalle, jossa apuun liitetään useimmiten poliittisia, taloudellisia tai yhteiskunnallisia ehtoja, kuten vaikkapa tiukka aborttilainsäädäntö. Yhdysvallat ei juurikaan anna suoraa budjettitukea kehitysmaiden hallitusten jaettavaksi, ja se ohjaa omat ylijäämäelintarvikkeensa kehitysmaiden markkinoille.

Muun muassa YK:n elintarvikeohjelma UWFP on arvostellut Britannian kokeilua Malawissa, sillä käteinen raha on maissisäkkiä helpompi ohjata vääriin käsiin ja korruption todennäköisyys kasvaa, The Guardian kirjoittaa.

Kansalaisjärjestöiltä on sen sijaan tullut kannustusta brittihallituksen aikeille. Esimerkiksi Oxfamilla on myös rohkaisevia kokemuksia käteisen jakamisesta Sambiassa. Järjestön mukaan raha päätyi sitä tarvitseville lähes puolta pienemmillä kustannuksilla kuin ruoka.

"Suurena haasteena onkin se, saadaanko tällaiset kokeilut muutettua suureen mittakaavaan, koskemaan miljoonia ihmisiä kymmenien tuhansien sijaan. Onko avunantajilla siihen halua ja kykyä?" Chris Leather Oxfamista totesi The Guardianin mukaan.

Lisää tietoa aiheesta