Uutinen

Britannia ryhtyy rahoittamaan perheneuvontaa kehitysmaissa

Britannian päätös rahoittaa kehitysmaiden perheneuvontaa uhmaa Yhdysvaltain abortinvastaista politiikkaa.
Janne Hukka
15.2.2006

Britannia on ilmoittanut alkavansa tukea perheneuvontaa kehitysmaissa. Hallituksen päätös osoittaa vuosittain kolme miljoonaa puntaa (4,4 miljoonaa euroa) aborttineuvontaa ja -operaatioita tarjoavilla klinikoille ja järjestöille uhmaa Yhdysvaltain hallituksen viisi vuotta kestänyttä maailmanlaajuista abortinvastaista politiikkaa.

Yhdysvaltojen säännösten mukaan järjestön, joka hakee valtion rahoitusta sukupuolivalistukseen, tulee sitoutua virallisesti neuvoissaan kaihtamaan aborttia. Rahoitusta hakevalla taholla ei ole myöskään lupaa tarjota abortteja, vaikka toimintamaan lainsäädäntö sen sallisikin.

Maailman terveysjärjestö WHO:n arvioiden mukaan 19 miljoonaa naista tekee vuosittain vaarallisen tai laittoman abortin. Heistä noin 70 000 kuolee operaation jälkeisiin komplikaatioihin, jotka ovat estettävissä, kirjoittaa Reuters.

Britannian rahoitus tulee tukemaan The International Planned Parenthood Federation -kattojärjestön ohjelmaa, jonka tarkoituksena on edistää turvallista perheneuvontaa ja -suunnittelua maailman köyhimmissä maissa.

Järjestön tavoitteena on myös puolittaa raskauksista tai synnytyksistä aiheutuvat kuolemat vuosituhattavoitteiden mukaisesti vuoteen 2015 mennessä.

"Tiedämme kokemuksesta, että sukupuoli- ja perheneuvontapalvelujen puute aiheuttaa suunnittelemattomia raskauksia, ja vääjäämättä myös suuren määrän vaarallisia abortteja",  Gareth Thomas kehitysministeriöstä totesi  brittihallituksen tiedotteessa.

Thomas vetoaa myös erityisesti Pohjois-Euroopan maihin ja Kanadaan, jotta ne liittyisivät hankkeen tukijoiksi.

Lisää tietoa aiheesta