Uutinen

Britannia jäädyttää suoran budjettituen Etiopiaan

Ihmisoikeusrikkomukset ja opposition vastainen väkivaltakampanja perusteina Etiopian hallitukselle myönnettävän suoran tuen perumiselle.
Janne Hukka
25.1.2006

Päätös keskeyttää 50 miljoonan punnan (72 miljoonan euron) tuki Etiopian hallitukselle luottamuspulan johdosta ei vaikuta humanitaarisiin kohteisiin suunnatun avun määrään, sanoo Britannian kehitysministeri Hilary Benn.

Budjettituen keskeyttämisen perimmäisenä syynä on Etiopian hallituksen yli puoli vuotta jatkunut väkivaltainen kampanja maan oppositiota vastaan. Viime toukokuisten vaalien jälkeisissä opposition ja hallituksen joukkojen välisissä yhteenotoissa on kuollut jo yli 80 mielenosoittajaa, kirjoittaa BBC.

Mellakoiden syynä ovat opposition epäilyt vaalitulosten väärentämisestä Etiopian historian tasaväkisimmissä vaaleissa.

Levottomuuksien aikana Etiopian hallitus on lisäksi vanginnut 129 oppositiojohtajaa, journalistia ja kehitysaputyöläistä. Vangittujen syytteiksi luetaan muun muassa kansanmurha ja maanpetos, joista enimmäisrangaistuksena on kuolemantuomio.

"Britannia on todella huolissaan Etiopian hallinnosta, ihmisoikeustilanteesta sekä vangittujen oppositiojohtajien, median ja kansalaisyhteiskunnan edustajien kohtalosta", Benn lausui medialle vieraillessaan Addis Abebassa 18. tammikuuta, kirjoittaa IRINnews.

Viranomaisten mukaan Britannian hallitus on etsimässä uusia keinoja parantaa Etiopian koulutus- ja terveydenhuoltojärjestelmää sekä turvata maan köyhimpien kansalaisten vedensaantia, raportoi Reuters.

Myös muut länsimaiset rahoittajavaltiot ovat harkitsemassa Etiopialle suunnatun yhteensä 375 miljoonan dollarin (316 miljoonan euron) budjettituen ohjaamista uusiin kohteisiin jatkuvan poliittisen kriisin takia.

Lisää tietoa aiheesta