Kuva:
Benjamin Haas
Shutterstock
Uutinen

Britannia: Ihmisoikeudet voivat sotkea kehitysagendan

Tiukkojen ihmisoikeusvaatimusten lisääminen tuleviin kehitystavoitteisiin voi olla vaikeaa, varoittaa Britannian kehitysministeri.
Esa Salminen
21.11.2012

Britannian kehitysministerin Justine Greeningin mukaan vuoden 2015 jälkeinen kehitysagenda voi olla uhattuna, jos länsimaat ajavat ihmisoikeuksia kansainvälisiin kehitystavoitteisiin liian voimakkaasti.

The Guardianin mukaan Greening korosti Britannian parlamentaarikoille, että ihmisoikeuksien lisääminen tavoitteisiin tulee olemaan vaikeaa.

”Keskusteluista tulee epäilemättä vaikeat. Osa kehitysmaista ei aio perääntyä tietyissä kynnyskysymyksissä”, hän sanoi.

Muun muassa Britannia, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat uhanneet jäädyttää kehitysapunsa maille, jotka ovat kriminalisoineet homoseksuaalisuuden. Useiden Afrikan maiden homouden kieltävät lait ovat kuitenkin alun perin siirtomaaisäntänä toimineen Britannian säätämiä.

Britannian pääministeri David Cameron johtaa yhdessä Liberian presidentin Ellen Johnson Sirleafin ja Indonesian presidentin Susilo Bambang Yudhoyonon kanssa paneelia, joka etsii YK:lle kansainvälisiä kehitystavoitteita. Uudet tavoitteet korvaavat vuonna 2015 umpeutuvat vuosituhattavoitteet.

Alkuperäisiä vuosituhattavoitteita on syytetty siitä, että ne ovat teollisuusmaiden sanelemia.