Uutinen

Brasilian Lula kasvattaa suosiotaan

Mika Rönkkö
29.1.2001

Brasilian työväenpuolueen PT:n kunniapuheenjohtaja Luiz Inacio "Lula" da Silva oli Maailman sosiaalifoorumin suosituin osallistuja perjantaina. Brasilian presidentinvaalit useampaan kertaan täpärästi hävinnyt Lula on värikäs kansanpoliitikko, jota suuri osa brasilialaista rakastaa kiihkeästi, mutta varsinkin valtaapitävä eliitti vieroksuu yhtä intohimoisesti.

Pönäkkä PT:n johtaja jakoi perjantaina hikeä valuen poskisuudelmia sosiaalifoorumin brasilialaisille osanottajille ja ärhäköitä haastatteluja kansainväliselle medialle. Lulan ja Porto Alegren aluetta hallitsevan PT on ottanut ratsastanut taitavasti sosiaalifoorumin herättämällä laajalla julkisuudella, mitä muiden puolueet ovat seuranneet happamina.

"Maailmassa ei ole sopivampaa paikkaa sosiaalifoorumille, kuin Porto Alegre. Täällä gaucho-karjapaimenten pääkaupungissa on Brasilian tehokkain hallinto: avoin, kansanvaltainen ja kehitykseen osallistava. Osallistava budjetointi on ainutlaatuinen järjestely. Täällä ei anneta centavoakaan suuryhtiöiden tukiaisiin ennekuin varoja on jaettu niille, jotka ovat todella avun tarpeessa", kehuskeli Lula.

Ranskalaiset valokuvaajat innostuivat, kun Lula otti näyttävään karhunsylkeilyyn toisen kiistellyn kansanjohtajan, Ranskan pienviljelijöiden puheenjohtajan lammasfarmari Jose Boven. Viiksekkäillä ikiradikkaaleilla on paljon yhteistä, vaikka Lulan globalisaatiolinja on reformistisempi.

"En ole globalisaatioita vastaan sinänsä. Globalisaatio ei ole mikään uutuus, vaan se on tuottanut sosiaalia epäkohtia jo pitkän aikaa", sanoi Lula perjantaina foorumin suomalaisille osanottajille, jotka onnistuivat tunkemaan ranskalaisen toimittajamuurin läpi.

"Globalisaation on kuitenkin ensin otettava ensisijaisesti tavoitteeksi sosiaaliset tarpeet, eikä pelkästään kaupalliset päämäärät, kuten nykyisesssä globalisaatiossa. Kaikilla on oltava tasapuoliset mahdollisuudet", sanoi Brasilian uudeksi presidentiksi seuraavissa vaaleissa povattu Lula.