Uutinen

Brasilia siirtyy vapaisiin tietokoneohjelmistoihin

Brasilian tavoitteena on, että vuoden kuluessa kolmasosassa julkisen sektorin tietokoneista käytetään vapaita ohjelmistoja.
Mario Osava
24.10.2004

IPS -- Brasilian julkisen sektorin käytössä olevat noin 300 000 tietokonetta siirtyvät vapaisiin ohjelmistoihin, jotka perustuvat Linuxin tavoin kaikille avoimeen lähdekoodiin.

Hanketta johtava Ricardo Bimbo myöntää, että vaihdos ei käy yhdessä yössä, sillä nykyisin vapaan lähdekoodin käyttäjiä on julkisen puolen tietokoneista arviolta viisi prosenttia. Tavoitteena on, että osuus nousee 30 prosenttiin syyskuuhun 2005 mennessä.

Muutokseen on Bimbon mukaan useita syitä. Talous on motiiveista tärkein, sillä vuonna 2002 Brasilialta kului liki 890 miljoonaa euroa ulkomaisten tietokoneohjelmistojen lisensseihin. Summa on miltei kaksinkertaistunut vuodesta 1999.

Bimbon mukaan hallituksen aikomus varustaa esimerkiksi kaikki koulut tietokoneilla nostaa kulut pilviin, jos käytössä ovat kaupalliset ohjelmistot. "On helppo kuvitella, miten kalliiksi suunnitelma 20 tietokoneen hankkimisesta 100 000 kouluun tulisi", hän selittää.

Koodinvaihtoon kannustaa myös kansallinen turvallisuus. Bimbon mukaan hallitus ei voi nojata suljettuun lähdekoodiin, josta se ei saa tietoja ja jota se ei voi valvoa. Brasilian asevoimat kannattaa samasta syystä tiukasti avoimeen koodin siirtymistä, hän vakuuttaa.

Presidentti Luiz Inácio Lula da Silvan johtama Brasilian vasemmistohallitus tavoittelee myös teknologista riippumattomuutta kaupallisista yrityksistä. Sen mielestä suljettu lähdekoodi tekee julkishallinnon vaarallisella tavalla riippuvaiseksi it-yrityksistä.

Brasilian työministeriö taistelee parhaillaan oikeudessa ylikansallisen Unisys-yhtiön kanssa maksuista, jotka ministeriön mielestä ylittävät sille tarjotut palvelut.

Kolmannen sektorin tarpeisiin it-teknologiaa kehittelevän järjestön johtaja Rodrigo Afonso muistuttaa, että säästöä tärkeämpää on oikeus avoimeen lähdekoodiin, jota voi kehittää kunkin tarpeiden mukaan. Hänen mukaansa tähän mennessä ohjelmistoja vaihtaneiden valtion laitosten säästöt ovat jääneet kolmeen prosenttiin.

Hallituksen perusteluihin kuuluu myös mahdollisuus tiedon jakamiseen. Bimbon mukaan suljetun koodin ohjelmistot pitävät koko maailmaa vankinaan, kun taas "jaettu tieto vie kehitystä eteenpäin".