Uutinen

Brasilia kansallistamassa uusia öljyvarojaan

Lula käyttäisi merenalaisten esiintymien tuotot kehitykseen ja köyhyyden vastaiseen taisteluun.
Fabiana Frayssinet
7.9.2009

IPS -- presidentti Luiz Inácio Lula da Silva haluaa uudet merenalaiset öljyesiintymät tiukasti valtion kontrolliin.

Lulan sosialistihallitus ajaa läpi lakia, joka nostaisi valtion öljykenttien omistajaksi ja alentaisi yritykset kilpailutettaviksi palveluntarjoajiksi.

Valtion öljy-yhtiölle Petrobrásille taattaisiin kuitenkin 30 prosentin minimiosuus urakoista, jotta se saisi esiintymää koskevan strategisen tiedon ja voisi hallita tuotannon rytmiä ja teknologian kehitystä.

Uusi politiikka – joka vaatii vielä parlamentin hyväksynnän – on täyskäännös edellisen presidentin Fernando Henrique Cardoson (1995–2003) linjaan. Cardoso purki valtion öljymonopolia myöntämällä yksityisille yrityksille toimilupia öljykentille.

Kaksi vuotta sitten Atlantilta Rio de Janeiron ja São Paulon suurkaupunkien eteläpuolelta löydetyt öljyesiintymät ovat valtavia. Niiden kooksi arvioidaan 50–80 miljardia barrelia. Maan nykyisin tunnetut esiintymät ovat vain 14 miljardia barrelia.

Petrobrás arvioi, että uudet esiintymät voivat kohottaa Brasilian maailman suurimpien öljyntuottajien eli Saudi-Arabian, Arabiemiraattien, Kanadan, Iranin, Irakin, Kuwaitin, Venäjän ja Venezuelan rinnalle.

"Aarre kuuluu kaikille brasilialaisille", kaivos- ja energiaministeri Edison Lobao vakuuttaa. Hän uskoo öljylöytöjen vahvistavan merkittävästi Brasilian kansainvälistä roolia.

Brasilian hallitus lupaa, että öljyrahat investoidaan koulutukseen, tieteeseen ja teknologiaan. Lisäksi niillä perustetaan rahasto köyhyyden vastaisen taistelun tarpeisiin.

"Tämä on Brasilian uusi itsenäisyyspäivä", presidentti Lula julisti esitellessään lakimuutosta radiossa.

Yritysmaailma ei katso uutta lakia hyvällä.

"Ei ole mitään takeita, etteikö hallitus seuraavaksi säätäisi lakia, joka nostaisi Petrobrásin osuuden sataan prosenttiin urakoista", asiantuntija Rafael Schechtman energiayritysten yhteistyöjärjestöstä sanoo.

Petrobrás aikoo investoida vuoteen 2011 mennessä noin 120 miljardia euroa öljyesiintymien kartoittamiseen ja hyödyntämiseen.

Rahaa tarvitaan paljon, koska esiintymät sijaitsevat 800 neliökilometrin alueella ja noin seitsemän kilometrin syvyydessä. Merenpohjan ja esiintymän välissä on noin kahden kilometrin paksuudelta suolaa.