Uutinen

Bono ja Geldof Merkelin tueksi, saksalaisjärjestöt nyreinä

Afrikka-kampanjoinnistaan tunnetut rokkarit Bono ja Bob Geldof ovat ilmoittaneet tukevansa Angela Merkeliä Saksan G8-puheenjohtajuuskaudella.
Sanna Jäppinen
4.1.2007

Liittokansleri Angela Merkel on useaan otteeseen todennut, että Afrikan kehitys on korkealla Saksan vuoden alussa käynnistyneen G8-puheenjohtajuuden asialistalla. G8:aan kuuluvat vauraimmat teollisuusmaat ja Venäjä, joka johti puhetta viime vuoden.

Muun muassa Englannin G8-puheenjohtajuuden aikana Live 8 -konserttien järjestäjinä kunnostautuneet muusikot Bono ja Bob Geldof ovat ilmoittautuneet Merkelin tukijoiksi. Bonon perustama, muun muassa velka- ja kauppakysymyksiä ajava Data-kansalaisjärjestö aikoo avata vuoden alkupuolella toimiston Berliiniin, Financial Times kirjoittaa.

Miesten tavoitteena on lisätä tietoisuutta Afrikan kehitystarpeista esimerkiksi tekemällä yhteistyötä saksalaisten elokuva- ja televisioyhtiöiden kanssa.

"Toivotaan ja rukoillaan, että Saksa kanslerinsa Merkelin johdolla saa vihdoin poliitikot toimimaan", Geldof totesi Deutshe Wellen mukaan.

Saksalaiset kansalaisjärjestöt eivät ole olleet varauksettoman tyytyväisiä Bonon ja Geldofin tarjoamaan vetoapuun, Financial Times kirjoittaa.

"Lisäpanostus Afrikkaan on tervetullutta, mutta heidän poliittinen tyylinsä on erilainen kuin meillä", totesi Ulla Mikota kehitys- ja globaaliteemoja ajavien kansalaisjärjestöjen Verno-kattojärjestöstä. Mikotan mukaan eroa on esimerkiksi halukkuudessa toimia "valtavirran edustajien", kuten iltapäivälehtien kanssa.

Saksalaisjärjestöt ovat myös arvostelleet Geldofia siitä, että Berliinissä vuonna 2005 pidetyn Live 8 -konsertin järjestelyissä ei kuultu riittävästi kehitysteemoja ajavia paikallisia kansalaisjärjestöjä.

Lisää tietoa aiheesta